Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Прва: Одлука о распусту једногласна Вести

Одлука да се не продужи зимски распуст за ученике, била је једногласна на седници Кризног штаба, изјавио је министар просвете Бранко Ружић и истакао да се у медијима ствара слика „ектремних ставова једне и друге стране“, који, каже, не постоје.

„Нисмо били против онога што здравствени део Кризног штаба предлаже, они су најреферентнији и најпозванији да оцене каква је епидемиолошка ситуација, отворили смо све опције и донели одлуку. Не постоје две стране“, рекао је Ружић на ТВ Прва.

Он је истакао да све бројке говоре да образовни систем није место где долази до трансмисије вируса и навео податак да скоро 80 одсто свих одељења у основним и средњим школама нема ниједно заражено дете.

„Тренутно нема ни 0,15 одсто заражених у односу на апсолутни број деце школског узраста. Прво полугодиште треба завршити, као и оцењивања и надамо се да ће се и на зимском распусту поштовати мере“, рекао је ресорни министар.

Нагласио је да је приоритет здравље и да ће се пратити ситуација и доносити, каже, примерене одлуке.

„Мислим да је ситуација задовољавајућа, али далеко од тога да смо задовољни степеном вакцинације у општој популацији. У просвети је благо порастао на 56,2 одсто, али је забрињавајуће мали проценат вакцинисаних од 12 до 18 година. Потребно је да се и о томе разговара“, нагласио је Ружић и додао да се спроводе едукације и на факултетима и у школама.

На питање о одржавању екскурзија и наставе у природи, Ружић је рекао да школа која жели да то организује треба да буду у „зеленој зони“, као и локација на коју се иде, као и да је потребно консултовати се са локалним заводима за јавно здравље седам дана пре одржавања.

Како је рекао, екскурзија у иностранству нема, нити ће их бити.

„Отежана је реализација и нема много организованих екскурзија“, додао је Ружић.

Министар је говорио и изменама закона и предлогу да се финансијски кажњавају школе које на почетку школске године не буду пустиле химну, оцењујући да је „много важније шта стоји у закону, а тиче се интонирања химне“, али и да је, како каже, логично да буду казне.

„Извођење химне је веома значајно са аспекта очувања идентитета, припадности држави, као и са аспекта педагошког приступа деци. Желимо да то уведемо у законодавни оквир, који ће прецизирати модел интонирања химне и то је најприродније“, указао је Ружић и додао да је уверен да неће доћи до кажњавања.

На питање да ли ће се смањити квалитет објективности, уколико се средњошколци током полугодишта буду оцењивали три пута, уместо досадашњих четири, Ружић одговара да то није случај.

„То не може смањити квалитет објективности. Ради се о потреби да се мења оно што је било у пракси, јер смо увидели да би то био пријемчљивији модел оцењивања“, нагласио је Ружић.

Извор: Танјуг