Најновије

Александар Антић: Започели смо изградњу Ауто-пута мира Ниш-Мердаре Вести

Александар Антић, директор Коридора Србије у присуству председника Републике Србије Александра Вучића свечаном церемонијом обележио почетак радова на изградњи Ауто-пута мира Ниш-Мердаре

Код петље Мерошина почели су радови на изградњи ауто-пута Е80 Ниш–Мердаре, на првој деоници од Ниша до Плочника. Свечаној церемонији којом је обележен почетак радова присуствовали су председник РС Александар Вучић, директор Коридора Србије Александар Антић, шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жофре, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић, директор Путева Србије Зоран Дробњак, начелници округа, представници локалних самоуправа.

“У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и амбасадора ЕУ Еменуелеа Жиофреа започели смо изградњу Аутопута мира од Ниша до Мердара, чија ће укупна дужина бити 76,3 км.
Радови су започети на првој деоници до Мерошине

Значајан дан за нашу земљу, за све градјане нишког и топличког краја-Ниш, Мерошину, Прокупље, Куршумлију, Блаце, али и за регионално повезивање Србије.

Аутопут мира је један од приоритетних инфраструктурних пројеката који ће додатно унапредити економски и социјални развој Србије,“ рекао је Антић на церемонији.

Председник Вучић је истакао да ће Аутопут мира имати вишеструки значај, пре свега економски и политички, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и читав део земље.

 „Ово је веома сиромашан крај, који се са ауто-путем подиже. Веома је важно што ћемо овде изгадити ауто-пут“, нагласио је Вучић и додао да ћемо тако бити боље повезани и са Приштином и Грачаницом.

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је председник и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

Вучић је истакао да ће ово бити пут за развој Топлице и дела Нишавског округа, али и за успостављање боље везе са Србима на Косову и Метохији и ближих односа са Албанијом.

„Ово је пут спаса за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије“, рекао је Вучић на отварању радова код петље Мерошина.

Нагласио је да ће аутопут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

„За само неколико година биће готов аутопут од Ниша до Мердара. Стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим аутопутем који ће заменити магистралне путеве“, нагласио је Вучић.

“Заиста се радуjем што сам на овом важном догађаjу, jер ово што смо покренули данас jе много више од пута“, изjавио jе шеф Mисиjе EУ у Србиjи Eмануел Жиофре и истакао да jе Aутопут мира водећи иинфраструктурни проjекат из инвестиционог плана EУ за западни Балкан.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница.

Деоница Ниш–Плочник је изузетно комплексна, биће изграђено 6 тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и других грађевинских објеката. Извођач радова компанија Штрабаг отпочела је земљане радове  на деоници од петље Мерошина код Ниша до Плочника у дужини 36,3 километра.

На читавом делу ауто-пута дугог скоро 77 километара до административног прелаза Мердаре планирано је 85 мостова и 18 километара тунела.

То је део будућег ауто-пута Ниш–Приштина–Драч дужине 383 километара који ће повезати Србију са највећом луком у Албанији и представљаће везу Коридора 10 са Рутом 6 (Скопље–Приштина) и Рутом 2б (Сарајево–Подгорица–Валона).

Циљ пројекта је боље регионално повезивање, уштеда на трошковима и времену путовања, као и повећање безбедности саобраћаја.

Извор: Коридори Србије