Најновије

Гостовање Бранка Ружића на РТС: И следеће недеље ђаци у школским клупама Вести

Министарство просвете сваке недеље четвртком прави пресек ситуције у школама и ово је већ трећа недеља са непосредним моделом наставе, а тако ће бити и следеће недеље, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Непуних хиљаду ученика је у овом тренутку заражено коронавирусом, што је 0,15 одсто, али то је статистика и важно је да едукацијом и радом са ученицима и наставницима промовишемо примену епидемијских мера, али и подижемо свест о потреби да се са овом пошасти изборимо, а пут ка томе је вакцина, рекао је Бранко Ружић.

„У око 80 одсто одељења у целој Србији у свим школама основним и средњим немамо позитивних случајева на коронавирус, што говори да је овај систем виталан, али не може да буде изузет из опште популације и зато је битно да се све мере поштују. Нажалост, има случајева да родитељи шаљу болесну децу у школу, али то није велики број и на нама је да радимо на превенцији и едукацији“, рекао је Ружић.

Реакција на непосредну наставу у школама је више него позитивна и није било протеста ни родитеља ни наставника, рекао је министар.

„Било је речи о ранијем термину распуста, а за све нас је на првом месту здравље ученика. Иницијална идеја је била да се распуст отпочне две недеље раније да су остали лоши параметри, међутим, како бројке падају, а како је ситуација у школама добра, одлучили смо да радимо по календару који је и прописан. Ако дође до погоршања примењиваћемо примерене мере“, навео је Ружић.

Што се тиче екскурзија, министар је рекао да су оне теоретски могуће уколико је школа бар недељу дана у зеленој зони, као и локална самоуправа односно дестинација у којој екскурзија, односно настава у природин треба да се изведе, али је то суштински мало компликованије и због тога нема много школа спремних за ову процедуру.

Очекују нас и измене Закона о основама система образовања и васпитања у делу који се односи на оцењивање у средњим школама, па ће тако бити довољне три уместо четири оцене да се ученику закључи оцена из неког предмета.

„Оно што је много важније је припрема за велику или државну матуру по којој ће 60.000 средњошколаца уписивати факултет, а која ће имати сертификациони карактер, због чега је потребан законодавни оквир. Такође, имамо дефинисање обавезе о интонирању државне химне и много тога што је било потребно да се инкорпорира у законодавни оквир из праксе коју смо имали до сада и очекујем да се то пред посланицима нађе пре краја године“, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.  

Календар зимског распуста

Према школском календару зимски распут за већини ђака у Србији почиње 31. децембра док у школама у Војводини почиње 23. децембра.

Ђаци у Војводини вратиће се у школске клупе 17. јануара а у осталим деловима Србије 24. јануара.

Извор: РТС