Најновије

Интервју Ивице Дачића за Курир: СПС ће остати друга најјача странка у Србији Вести

Она је у великој жалости, имали су дуг заједнички пут и она је неодвојиви део његовог живота. На вези сам са Аном, били смо заједно ових дана, покушавамо да пребродимо колико год је то могуће

Председник Социјалистичке партије Србије и председник републичке скупштине Ивица Дачић у интервјуу за Курир прича колико му је тешко пао опроштај од једног од најближих сарадника Милутина Мркоњића, који је преминуо прошле недеље, открива ко ће наставити да води рачуна о његовој законитој супрузи Драгани Даши Мркоњић, чује ли се с његовом деценијском емотивном сапутницом Аном Бекутом, али и како гледа на еколошке протесте, те шта очекује од предстојећих избора.

Говорећи о одласку Милутина Мркоњића, који је, рекло би се по реакцијама, био омиљен свима у СПС, Дачић признаје колико му је лично то тешко пало.

 • То је био најтежи дан. Још траје туга и збуњеност што нас је напустио, једноставно нисмо научили да га нема поред нас. Односи у СПС су другачији него у другим партијама, код нас има породичне топлине које нема код других, а Мркоњић је у томе био прави отац. Омиљен међу свима, и младима и старијима, а и ми смо њему били блиски, он је све нас доживљавао као своју браћу, децу и унучиће. Његов одлазак је огроман губитак, не само за СПС него и за целу Србију. Он је цео свој живот посветио Србији, био је њен први неимар.

Блиски сте и с његовом деценијском емотивном партнерком Аном Бекутом. Јесте ли на вези последњих дана, како је она?

 • И она је тешко доживела Мркин одлазак. Били су врло блиски и окренути једно другом. На вези сам са Аном, били смо заједно ових дана, покушавамо да пребродимо колико код је то могуће.

Не може да се не помене и његова законита супруга Драгана Мркоњић. Како је она? Ко ће бринути о њој сада, имајући у виду да је управо Милутин преузео сву бригу о њој за живота?

 • Даша је у великој жалости, она и Мрка су имали дуг заједнички пут и она је неодвојиви део његовог живота. Бринућемо о њој, то је и наша обавеза према Мрки коју ћемо да испунимо.

Актуелни су протести грађана против „Рио тинта“, који, нажалост, не протичу мирно. Како ви гледате на њих?

 • Овде очигледно није реч ни о каквим еколошким акцијама, него о пуким политичким протестима који се одвијају под паролом некакве заштите река и шума. Нема ту никакве екологије, има само покушаја да се радикализује политичка сцена у Србији неколико месеци пред изборе и да се унесе напетост међу бираче и некакав утисак ванредних околности. Ничег ванредног нема у Србији, ако изузмемо борбу против короне, а то што покушавају ови из опозиције, који се притом склањају иза неких анонимних активиста јер не смеју сами да поведу протест, то је огољена насилна акција мањине уперена против огромне већине наших грађана. Кад десетак људи изађе на ауто-пут и блокира саобраћај, аутобусе и кола с децом, мајкама, породицама, онда је то чисто насиље и тешко кршење закона.

Како коментаришете чињеницу да су неки од најжустријих противника доласка „Рио тинта“ поједини опозициони лидери који су се пре само неколико година и сами залагали за истраживање и ископавање литијума у Србији?

 • Председник Вучић је на то недавно подсетио, а ја мислим да о томе треба да се прича сваког дана. Какав треба да будете човек да данас правите протест против онога што је била ваша политика пре неколико година? Те демонстрације подржавају и Ðилас, Тадић, Вук Јеремић, Зеленовић, сви они који су довели „Рио тинто“ у Србију и годинама им давали дозволе да раде испитивања. Кога сада мислите да преварите својим протестима против истог тог „Рио тинта“? Невероватно је то што раде, али ја сам више него сигуран да огроман део нашег народа јасно види о чему је ту реч и да на улици имамо најобичније варалице који су до јуче радили једно, а данас блокирају путеве због тога што су сами радили.

Када већ говоримо о опозицији, какав је ваш став о њиховом најављеном изласку на изборе?

 • Потпуно сам равнодушан према томе, њихове одлуке ме не дотичу. Ни сада, ни прошле године када су бојкотовали изборе. Сами пали, сами се убили. Нема ко им није рекао да је бојкот избора обична глупост, укључујући и Европску комисију и Европски парламент. Знате, људи не могу да разумеју кад чују да неко неће да изађе на редовне изборе, а прошле године су били редовни избори, као што ће бити и наредни председнички и градски избори у Београду. Сад су одлучили да учествују на изборима. Одлично, скупите потписе, предајте листе и изађите на гласање, обезбеђени су вам сви услови за фер такмичење. Али ја мислим да то није оно што они траже. Они би хтели да дођу на власт али када би могло без избора, без контроле и гласова народа. Па не може, избори су један једини начин да се дође на власт, то је демократија. Све остало је циркус који они праве већ скоро две године.

Ко би по вама имао највеће шансе из опозиције на председничким, односно београдским изборима?

 • Апсолутно ме не занима. Чак и кад пробам да разазнам те њихове кандидатуре, савезе и коалиције, јер то ме некад заинтересује као политиколога а не као политичара и председника партије, ја не могу да повежем ко је ту за кога, а ко против оног другог. То се мења из дана у дан, мислим да ни њима није јасно ко је ту с ким, како ће изаћи на изборе и с којим кандидатима, али то је њихова ствар.

Не кријете да би СПС радо на изборе у коалицији са СНС. Јесте ли већ постигли договор о томе с напредњацима?

 • Од почетка сам се залагао да на председничким изборима подржимо кандидатуру Александра Вучића као нашег заједничког кандидата, што смо урадили и на претходним изборима 2017. године. Убеђен сам да је то најбоље решење и да је то права слика наших партнерских и стратешких односа с председником Вучићем и његовом странком и, што је најважније, то је најбоље решење за Србију. И о томе се слажемо. Што се тиче изласка на парламентарне изборе, о томе се још воде разговори и унутар СПС и на нашим заједничким састанцима са СНС, па ћемо донети одлуку на време. Како год да будемо наступили на изборима, сигуран сам да ће наше две странке наставити сарадњу какву смо имали до сада, што значи да ћемо бити у могућности да формирамо већину и владу и да наставимо заједничку политику коју водимо протеклих година. Та политика је много пута добила огромну подршку наших грађана и ми имамо и обавезу да наставимо сарадњу, јер то од нас траже наши грађани.

Рекло би се да ваш страначки колега, министар Новица Тончев, мало-мало заређа с неком афером. Хоћете ли га и наредном сазиву владе, ако се будете питали, предложити за министарско место?

 • Дуг је пут до разговора о министарским местима, стварно не размишљам о томе, а и не планирам да размишљам док за то не дође време. Морамо прво да остваримо што бољи резултат на изборима, а да пре тога обиђемо целу Србију, разговарамо с нашим грађанима, да чујемо од њих какве промене очекују и да се томе прилагодимо. А то ко ће бити министар, посланик или било шта друго, за то је стварно превише рано. Новица Тончев је остварио најбољи резултат у СПС на прошлим парламентарним изборима и ја то поштујем.

Да ли ћете након избора следеће године остати на месту председника Скупштине или можемо да вас очекујемо опет на некој министарској функцији?

 • Мораћете да сачекате неколико месеци за одговор, било би стварно неозбиљно да пре избора и резултата разговарамо о томе. А и тада ћемо о свим стварима одлучивати у договору с нашим партнерима, као што смо радили сваки пут досад.

То што ме дуго нисте чули не значи да више не певам

Дужи период нисмо били у прилици да вас чујемо да запевате, по чему сте познати. Који је разлог?

 • Нема неког посебног разлога, а то што ме ви нисте чули, не значи да ја не певам. Али заиста је било много посла у протеклом периоду, Скупштина је радила пуном паром, била је ефикасна и вредна, тако да је било мање времена за неко опуштање. Друго, никоме у Србији није баш много до весеља и песме ево већ две године колико траје пандемија короне, хиљаде људи оболева, многи, нажалост, умиру, тако да песма мора да сачека мало боље дане и боље расположење.

СПС ће остати друга најјача странка у Србији

Какав резултат очекујете на изборима? Верујете ли да ће СПС освојити већи проценат гласова него претходни пут?

 • Увек очекујем више гласова него на прошлим изборима, то није само ствар моје жеље него реалних очекивања на основу онога што смо урадили у претходном периоду. Надам се да ћемо имати добар резултат, бољи него раније, а оно што знам сигурно је да ће социјалисти остати убедљиво друга по снази политичка странка у земљи, после СНС. Уверен сам да се те две позиције неће мењати у коначном резултату.

Извор: Курир

фото: Курир/Бета