Најновије

Гостовање Ивице Дачића у “Ћирилици“ на ТВ Хепи: Подржавам захтев за здраву животну средину, а против сам оних који овај протест организују Вести

Председник Социјалистичке партије Србије и председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић гостовао је у емисији Ћирилица на ТВ Хепи.

Шта ће бити у Скупштини ових дана, председник је најавио да ће да врати са изменама закон о експропријацији и Влада је најавила да ће да усвоји нови измењени предлог.

-Скупштина има своју динамику рада. Видећемо када ће те теме бити на дневном реду, ја редовно информишем људе шта ће бити. Видећемо коју ће форму коју ће председник наћи. Председник по Уставу може да врати Скупштини тај нацрт, очигледно је да ће бити измена. Председник је потписао Закон о референдуму. Он никакве везе нема са свим овим дешавањима. Тринаест година каснимо, вероватно бисмо каснили још, да нисмо кренули у акцију промене Устава. Подсетићу, моја партија је наследница, одн.ја сам као председник наследник Слободана Милошевића, а ДОС-овске власти после 5. Октобра су хтеле по сваку цену да направе раскид са временом Милошевића и дуго година нису могле да направе Устав. Ми смо из патриотских разлога подржали Устав из 2006.године. Пре свега због преамбуле. Укинут је цензус за референдум за промену Устава. По Уставу је то требало да буде усаглашено до 2008.године. Свих ових година смо сведоци да се напада правосуђе и тужиоци. Увек се пита ко бира поједине гране власти. Када смо дошли до тога, да бисмо спровели Уставне промене, мора да се реши референдум. Не мења се ништа друго у Уставу. Не може то да се мења ко како стигне, рекао је Дачић.

  • Постоји велика разлика између људи који се залажу за животну средину и оних који организују ове протесте – то су политичари. Борба за заштиту животне средине је глобалног карактера, и то треба одвојити од онога што је згодно за неку политичку кампању. Одједном сте добили још неколико имена за које пре нису ни знали. Далеко смо ми од тога да је ово „зелени покрет“. Свако има право да држи политичке скупове, али да ли свако има право да блокира ауто-путеве и мостове? Грађани Србије не треба да буду жртве било каквих сукоба.

-Сваки озбиљан политичар мора да чува мир, да учини све за јавно здравље и да учини све за развој Србије и за нова радна места. Ја када сам ушао у Владу, а још пре тога, Рио Тинто је већ био ту. Хајде да подвучемо црту, јесмо рекли да треба да се направи истраживање да ли је то штетно или не, па зар неко мисли да ће Вучић, или било ко од нас да ради на своју штету? Ја сам сигуран да ће Александар Вучић да донесе добру одлуку. У овом сада случају о референдуму, реч је о Уставу – свако ко мисли да држава Србија треба да има мање утицаја политике на правосуђе, нормално је да треба да изађе и да гласа за те Уставне промене. Швајцарци имају референдум на неколико недеља. Сада су имали и о ковид пропусницама. Свако од нас ко овде седи и ко нас гледа сигурно сада у свом окружењу има неколико справа које су штетне по живот и средину, али још нисам видео покрет за забрану мобилних телефона.

-Апсолутно подржавам сваки захтев за здраву животну средину. Ја сам отац и подржавам да моја деца живе у здравој животној средини. Најлепши природни предели се налазе у најзапуштенијим пределима, па нисам видео да неко хоће тамо да иде да живи. Треба разговарати са свим људима.

  • Сви ће морати да спроведу да се укине коришћења аутомобила горива, бензин, на нафту – то је будућност. Против кога се борите? Ја нисам приметио да ова власт ради било шта што нарушава животну средину. А нарочиту да нико није демонстрирао када су продавани сви наши најважнији ресурси, и водовод је приватизован. Када је и то дошло до приватизације, онда можете да замислите шта су све распродали.
  • Када говорите о политици, гледајте где у томе проналазите себе, шта бисте ви хтели. Не гласајте за друге, гласајте за себе, рекао је Дачић за Хепи ТВ.

-Ја подржавам захтев за здраву животну средину, а против сам оних који овај протест организују, јер злоупотребљавају грађане и њихову искрену жељу да се промени однос према заштити животне средине.

  • Суштина политике је да се сви спорови решавају дијалогом, објаснио је Дачић.

-Ја сам Путина питао: Имате ли ви неке војне интересе у Србији? Базе? Кажу они, шта ће то нама? У данашње време када можете да водите светски рат ко зна одакле – враћамо се на оно да ли ће неко да има војну базу. Сада је углавном Кина на тапету. Одједном, сада Рокфелер може да даје паре за промену власти.

Дачић је показао документе од 15.маја 1998.године Америчке агенције за међународну сарадњу.

-Списак ко је све добио паре – од медиа центра, покрета у Србији… Хелсинки, и тако даље, није ни битно, добијали су паре. Да се зна, ово је папир – 160.000 марака стигло преко аустријске банке. Идемо даље, италијанска банка 52.000 марака… Ово је некада било, исто је и сада, немој да мислите да они мењају начин на који то функционише. Они могу да се мешају овде, а ви не можете у америчке изборе.

  • Свако мешање у унутрашње ствари неке земље не би смело да се догоди. Ово што говорим причам о оном времену које знам. Чисто да се зна, исто и сада овде. Људи морају да знају, да ћу увек гласати наш народ. Морате да истрошите више пари ципела, да обиђете свако село и више сељака у Србији и кад вас он види и чује да зна ко сте. А не сада сте се одједном појавили или били више пута на власти па постали богати појединци, они су сада интелигентни, а ми смо сви остали глупи. Ако сте ви после свог мандата изашли са много више пара него што сте кренули, онда ту нешто не ваља.

-Политички утицај се дешава тамо где је политичка нестабилност. Погледајте шта се десило са Северном Македонијом. Променила је име… и Бугарска не да отворене преговоре. Албанија исто, она има 100% усаглашеност са европском политиком, она добија само мејл са чиме треба да се сложи. Из Брисела оно што дође, то је то. Зато мислим да је веома битно да Србија води рачуна о сопственим интересима, рекао је Дачић.

-Траже се теме које су приумчивије за народ него што су опозициони лидери. Треба им тема која ће моћи да омасови то. Сигурно да имају неке саветнике.

-Тај проблем „обојених револуција“ је намењен за Источно тржиште. Он је намењен за рушење режима свих који желе да мисле својом главом. Србија никад није робовала, чак и када смо били окупирани, нисмо били слепи послушници. ми не можемо да нађемо политичара из Источне Европе који није завршио школе у Москви, и немој мени да држе предавање. Свако се боји Страшног суда, а овде су избори „Страшни суд“. Они се не надају да ће на изборима да победе, они се надају да ће на изборима да се стекне одговарајући број гласова и да се каже да су покрадени, да не признају изборе и тако то… Једна је ствар изаћи за чисту реку, а друга изаћи за поједине лидере опозиције.

Ивица Дачић поклонио је Марићу беџ Тита, коју је, како каже, носио када је био мали. Потом је показао своју легитимацију као фудбалера из 1979.године. Онда је показао како је настала Социјалистичка партија Србије.

-Када је реч о еколошким темама, ми смо о томе говорили већ. Ово није покрет Зелених, ово је покрет капиталистичке опозиције.

-Ако желите поштен приступ, прво морате да осудите протеривање Срба и на Косову и Метохији и на простору Хрватске.

-Лако је сада нападати некога када он није више жив, али како би се понашали у његово време. Можда је Милошевић преценио нашу моћ, а нису ли и разни други преценили нашу моћ и Цар Лазар и Гаврило Принцип… како је могао другачије да се понаша? Да ли је Милошевић имао грешака – имао је. Ми немамо шта коме да се извињавамо, свет тако не функционише. Овде је питање да ли смо способни да гледамо у будућност или ћемо стално да се враћамо на то ко коме треба да се извињава. зато је Србија у позицији да нама највише одговара мир и стабилност и зато се толико удара и на мир и на стабилност.

На питање Марића да ли мисли да они који су наручили блокаде, да њих стварно интересује чист ваздух или њих интересује ово као нека батина да се искористи против Вучића и против власти, Дачић је одговорио:

-И то је легитимно, али онда немојте да кажете да су то еколошки протести, него су то протести против Вучића. Што бисмо се лагали? Океј, хоћеш да срушиш Вучића и Дачића, немој да причаш о чистим рекама, а хоћеш да срушиш Вучића или Дачића.

СТРАНЕ СИЛЕ

Како доћи до јефтиног гаса? До јефтиније струје? Како обезбедити да не оду страни инвеститори? То су изазови овог времена.

-Тешко је разговарати на ту тему са представницима великих сила. Није лако ни са Русима разговарати. Ја правим разлику између Русије и Кине. Русија хоће да стави вето. Кина једино ако то има везе са националним интересима Кине. Није у реду, мени је то криво, јер они од нас очекују да будемо на њиховој страни. Разлика између нас и Кине, нема разлике у принципима, разлика је у милијарду и четири стотине хиљада становника. Индија ће ускоро бити још већа по броју становника од Кине. Зато кажем, то треба ценити од Русије. Мене оптужују да сам ја Русофил, то су такве глупости, ја нисам Русофил, ја волим Русију зато што волим Србију. Ја ћу лако да заволим сваку другу земљу, само ако она воли Србију. Сто пута сам рекао, када би ми се амерички секретар јавио на телефон, као што ми се Лавров јавља на телефон … Ја нисам никада на седници Владе гласао против интереса Србије, а неки јесу, онако како им неки сугеришу, рекао је Дачић.

ДАЧИЋ О НАПАДУ НА СРБИЈУ ДА ЈЕ ВРШИЛА ГЕНОЦИД

-Не можемо ми целог живота да слушамо да смо ми геноцидни народ. Када имате тако некога, тог народа има више него оног над ким сте вршили геноцид. А нама на тим местима нема, па шта је то онда, аутогеноцид? То су драстичне лажи, али су ми мрскији ови код нас који им потпомажу. Могу да се заклањају иза свега, чистијим рекама, њивама, шумама, а то никакве везе нема са питањем будућности Србије и политичке власти. Тај исти Вучић кога хоће да сруше, може више да им помогне ако са њим разговарају много више него сви ови који се представљају као заштитници животне средине. Желим само још једном да скренем пажњу да људи који припремају ове законе веома добро анализирају шта неко може да злоупотреби у политичкој борби, јер улазимо у предизборну кампању. Немојте после да доводите Вучића у незгодну ситуацију, није он сигурно писао Закон о експропријацији, или о водама или неки други. Ти који су писали морају да знају да је то и бављење политиком.

Извор: ТВ Хепи