Најновије

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“ Вести

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је повеље Снежани Паповић, Марији Иванов и Тијани Шуштершич, младим научницама добитницама националних стипендија „За жене у науци“,– који се реализује у оквиру светски познатог програма Лореал УНЕСКО ((L’Oréal – UNESCO For Women in Science).
Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Он је на пријему у Влади Републике Србије, честитајући добитницама које су награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима хемијских, биолошких и инжењерских наука, истакао да су достигнућа жена у науци често на изузетно високом нивоу и да друштво то увек треба да препозна.

Истраживање, иновације и рад су основ напретка државе и уверен сам да ће ваша визија и научна достигнућа допринети напретку наше науке и друштва. Број од 58 пријављених кандидаткиња, од којих је 23 на докторским студијама, а су 35 доктори наука, указује да Србија има изузетан научни потенцијал. То нас охрабрује, али и обавезује, да и у будућности пружамо подршку нашим изузетним младим научницама и да наставимо улагања у науку, али и да подстичемо талентоване и науци посвећене жене како би унапредиле свој научноистраживачки рад и наставиле да се баве науком. Стипендија је само врста охрабрења и подстицај за унапређење научно-истраживачког рада и наставак рада у Србији. Верујем да ће награђене младе научнице својим примером инспирисати и многе друге научнице, али и студенткиње и ученице које тек треба да се определе за научну каријеру. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради и радиће на побољшању услова за науку и истраживаче и изузетно је поносно на чињеницу да у Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека“, рекао је Ружић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић, председавала је Комисијом која је имала нимало лак задатак да у оквиру овог Конкурса изабере најбоље од најбољих младих научница.

Пријему у Влади, присуствовале су и две од три прошлогодишње добитнице – др Даница Павловић – доктор биологије и научни сарадник на Институту за физику и Ана Томас Петровић – доктор медицине и асистент на Катедри за фармакологију, токсикологију и клиничку токсикологију на Медицинском факултету у Новом Саду.

Од покретања програма 2010. године до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.
Конкурс за пријаву за наредни циклус програма националних стипендија „За жене у науци“ биће отворен 1. јануара 2022. године. Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Сваке године додељују се по три стипендије, свака у износу од 5 хиљада евра у динарској противвредности. Детаљне информације о програму и процедури конкурисања за стипендије могуће је наћи на интернет страници www.zeneunauci.co.rs

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м и компаније Лореал Балкан (L’Oréal Balkan), награђују најбоље младе научнице.

Извор: МПН