Најновије

Интервју Бранка Ружића за Објектив: СПС је партија трајања и борбе за бољитак у свим сферама Вести

У разговору за Објектив потпредседник СПС и министар просвете Бранко Ружић поручује да сарадња са Драганом Ђиласом и остатком опозиције не долази у обзир јер су, истиче, као уље и вода. Са Александром Вучићем, додаје, имају одличан однос и предвиђа дуговечну сарадњу.  

Каква је будућност коалиције СНС и СПС и да ли су аналитичари у праву када кажу да том коалицијом решавате своју егзистенцију на политичкој сцени?

 – Коалиција која је форматирана на блискости реализације стратешких циљева на пољу друштва, социјалне правде, економије, спољне политике и са јасном државотворном оријентацијом, показује своју дуговечност већ сада и уверен сам да ће давати позитивне плодове у интересу грађана Србије и након 3. априла. СПС је једина релевантна традиционална политичка партија и нема бојазни од егзистенцијалних ризика. СПС је партија трајања и борбе за бољитак у свим сферама.

Можете ли да издвојите предности и мане блиске сарадње са већим и јачим партнером?  

– Многи аналитичари би овај феномен сагледавали кроз призму прагматичног приступа и техничких бенефита које добија мањи партнер, али и потенцијалног ризика од губитка идентитета и политичке еутаназије на другој страни. На срећу, СПС свој идентитет поседује, баштини и оплемењује, за шта су потврда и гласови армије бирача, а државотворну сарадњу са снажнијим партнером поставља као синергијску вредност и константу националне политике.  

Политика је вештина могућег. Да ли бисте и под којим условима сарађивали са Драганом Ђиласом и остатком опозиције?  

– Тачно је да је политика вештина могућег, међутим, у ситуацији када спрам себе имате безидејност, јадиковке, бојкот, програмску дезоријентисаност, грчевиту борбу за очување личног и материјалног статуса, онда схватите да су управо такви „политичари“ суштинска негација те крилатице и свакако они са којима није могуће ни примисао о сарадњи имати. То вам је као да мешате уље и воду.

Профилисали сте се као клијентелистичка странка која снагу црпи из учешћа у власти. Како објашњавате осипање бирача?

Волео бих да чујем тог експерта који нам је наденуо такав профил, да ли је манир клијентелистичке странке да на свакој историјској прекретници буде уз народ и реалну политику која доноси добробит. Увођење вишепартијског система, плурализам, медијске слободе, политичка борба и помоћ нашим сународницима у бившој Југославији, Дејтонски мировни споразум, Република Српска, Резолуција 1244, деблокирање европског пута Србије 2008. године и омогућавање отварања преговора са ЕУ 2014, поштовање народне воље и реализација суштинског коалиционог договора са СНС 2012. године, посвећеност свих јавних функционера испред СПС, пре свих председника Дачића, испуњењу сваког националног циља, и још много тога. Уколико је тај „експерт“ у праву, нека пружи контрааргументе. Али мислим да их нема.  

Предстоје нам избори, какав резултат очекујете?

Очекујем потврду исправне политике коју водимо од стране бирача и одличан резултат који ће бити рефлексија управо те потврде врховног политичког арбитра, односно грађанки и грађана Србије.

Сматрате ли да СПС након избора треба да добије већи број министарских фотеља, директорских позиција у јавним предузећима и места у управним одборима?  

СПС је интегрални део владајуће коалиције са СНС, која постиже импозантне резултате. Дајемо пуни допринос томе и увек смо спремни да будемо од користи и више, и кадровски, стручно и политички. Међутим, политику никада нисмо сагледавали као пијачарење, и зато толико и трајемо. Државни интерес је увек испред партикуларног, партијског.  

Јесте ли ближи Ивици Дачићу или Александру Вучићу? Аналитичари оцењују да је само вама из СПС осигурана позиција у новом сазиву Владе.

– Најближи сам Србији и њеним грађанима, а блискост са мојим председником је неупитна, као и подршка коју председник Србије заслужује, како од мене, тако и од сваког искреног патриоте због свега монументалног што је покренуо, што је реализовано, и што се реализује у нашој земљи.  

Имате ли замерке на Дачићево управљање странком и да ли у СПС постоје људи који имају капацитет да му парирају на том месту? Ваше име се често чује када се разговара о овој теми.  

– Председник Дачић је бриљантан политичар, визионар, прагматик, реалполитичар и, што је најважније, велики прегалац и борац за бољу будућност Србије. Ми немамо разлога да парирамо једни другима, већ да се надопуњујемо и гурамо напред. Он је први међу једнакима у тиму сатканог већином од веома квалитетних људи.  

Како оцењујете протесте против ископавања литијума у Србији и да ли сте сагласни са неким критикама на рачун власти?

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Влада близу одлуке да поништи све дозволе дате „Рио Тинту“. – Веома је значајно имати у виду читаву генезу те теме и ко су у ствари ти квазиискрени критичари и где су били када је читав процес отпочео. Наравно да нам је свима у интересу да дишемо чист ваздух, пијемо здраву воду и хранимо се што природније. На другој страни, у 21. веку, времену четврте индустријске револуције, природно је да се изборимо и за што бољи привредни и индустријски раст наше земље. Зато би било логично да се уради једна објективна „цост & бенефит“ анализа кроз друштвени дијалог у вези са овом темом и онда донесе адекватна одлука. Без претераних манипулација, политикантства и злоупотребе емоција грађана.

Да ли ћете продужити распуст због актуелне епидемиолошке ситуације и како после распуста – ђаци се враћају у школске клупе, настава се прати онлајн или ћете применити комбиновани модел?

– Подсетићу да се упркос ванредним околностима изазваним епидемијом вируса корона настава у Србији одвијала у континуитету и да за ове, скоро две године, није изгубљен ниједан наставни дан. Осим тога, од почетка ове школске године у највећем броју школа настава се одвијала непосредно у школама. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће наставити, као и до сада, да прати ситуацију и да реагује у складу са околностима, као и да даје препоруке које се односе на образовне институције на свим нивоима образовања. Приоритет, као и до сада, јесте да сачувамо здравље и безбедност свих у образовном систему. Показало се да је семафор модел, који смо примењивали, ефикасан и да је дао резултате. Школе нису биле место ширења вируса, а непосредна настава је организована у најбољем интересу и ученика и наставника.  
Тим за школе одржао је састанак 5. јануара и донео одлуку да средњошколци у АП Војводина од понедељка, 10. јануара, када за њих почиње друго полугодиште, наставу прате на даљину, односно по трећем моделу организације образовно-васпитног рада. Тим за школе ће и даље будно пратити ситуацију, а следећа седница је заказана за 13. јануар.  

Какве последице ће пандемија оставити на ђаке? Хоће ли бити рупа у знању?  

– Образовни систем је у ове последње две године показао велику адаптибилност упркос изазовима са којима се суочавао. Веома сам задовољан, пре свега, јер је школска година почела на време и што смо завршили прво полугодиште без иједног изгубљеног дана наставе. Како би настава била што боље организована и како бисмо адекватно и на време одговорили на сваку евентуалну промену епидемиолошке ситуације, од 1. септембра формиран је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, који чине представници министарства и Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“. Овај тим је од почетка школске године, сваке седмице, доносио одлуку о моделу наставе за наредну недељу. На тај начин и ученици и школе имали су све информације благовремено. Све похвале и за просветне раднике, као и ненаставно особље, који су посвећено и предано радили како би наставни процес у време пандемије текао континуирано. Не смемо заборавити и да је онлајн настава захтевнији модел наставе и за ученике и за наставнике, али мислим да смо све потешкоће на које смо наишли у почетку врло брзо и успешно превазишли и да је просветни систем током пандемије у потпуности одговорио на све околности.  
Када говоримо о квалитету наставе, наставници су припремали врло квалитетне онлајн часове, који се као примери добре праксе могу примењивати и даље у настави. Онлајн настава је била једино решење у појединим тренуцима током пандемије. Мислим да смо реаговали веома добро и брзо и да смо сви схватили шта је чији задатак, а циљ нам је био заједнички – да ниједно дете не сноси последице пандемије када је образовање у питању. Оно што је важно јесте да се кроз образовни процес редовно и континуирано прате постигнућа ученика.

Извор: Објектив