Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Курир: Актуелни еколошки протести су класична злоупотреба екологије у политичке сврхе Вести

Актуелни еколошки протести су класична злоупотреба екологије у политичке сврхе, зарад стицања јефтиних политичких поена. Недостатак идеја и програма, мањак политичке моћи и утицаја, врло често доводи до најпримитивнијег понашања. Нити је то политика, нити је то суштина постојања политике, каже у интервјуу за Курир потпредседник Социјалистичке партије Србије и шеф посланичког клупа СПС у НСРС Ђорђе Милићевић.

Мање-више на улици ћете, на такозваним протестима, увек виђати иста лица, било да је реч о екологији, антиваксерима, антиглобалистима. Суштинско питање је какве везе, рецимо, Рио Тинто или преамбула, која се често злоупотребљава, има са изменама и допунама Закона о референдуму и народној иницијативи и са Уставним променама? Наш циљ је потпуно јасан – ојачати и оснажити српско правосуђе, односно ефикасност и независност српског правосуђа. Управо захваљујући овој иницијативи која заправо јесте најважнији реформски процес који се одвија у Србији, отворен је Кластер 4 или Зелена агенда, која подразумева транспортну политику, енергетику, транс-европске мреже, животну средину и климатске промене. И да ме је неко питао који бих кластер желео да буде отворен у овом тренутку без обзира на то што је ово најскупљи кластер за који нам је потребно преко 10 милијарди евра, управо због дневно политичких дешавања, моја жеља би била Кластер 4 – наводи Милићевић.

Када већ говоримо о опозицији, извесно је да ће све опозиционе странке на изборе наредне године. Коме дајете шансу да пређе цензус?

Добро је да су коначно схватили да је бојкот пропао, као и то да су европарламентарци јасно видели суштински циљ који жели постићи један део опозиције када је реч о међустраначком дијалогу. За њих је све ово била фарса и заваравања јавности, како би од себе направили жртве, а резултат је требао да буде долазак до власти и привилегија без избора. Наравно, демократија се у Србији остварује на изборима. Да би добили поверење грађана није довољно да причате оно што би грађани желели да чују, заправо бајке, потребни су резултати, потребан је јасан програм, односно одговор на кључна питања. С обзиром да смо након окончаног дијалога имали прилике да сагледамо политичко деловање једног дела опозиције, саткано од констатације: „што горе по Србију то боље по нас“, са основним начелима острашћености, мржње, некакве лустрације и протеста, не бих се усудио да за било коју ванпарламентрану странку у овом тренутку кажем или лицитирам да ће прећи цензус, па макар он био и три одсто.

Ипак, да ли неко из опозиције представља за вас опасност на београдским изборима?

Мислим да су резултати рада републичке и градске власти у Београду и видљиви и препознатљиви и да ће их грађани вредновати на прави начин 3. априла. Не видим алтернативу у опозицији која би била оличена у снази аргумената, чини ми се да се више користи снага силе, а потпуно сам убеђен да то није оно што грађани очекују од озбиљних и одговорних политичара.

А где себе видите након избора? Као дугогодишњи високи функционер СПС, размишљате ли евентуално о неком министарском месту?

Себе пре свега видим у Социјалистичкој партији Србији уз јасну и недвосмислену политику председника СПС Ивице Дачића. Далеко важније и зрелије је размишљати у правцу колико је важно што лидери СПС и СНС, Ивица Дачић и Александар Вучић размишљају стратешки а не страначки. Што су донели закључак о наставку веома успешне сарадње након наредних избора. То је сигурно гарант политичке стабилности и политике континуитета која ће омогућити даљи напредак, просперитет и развој Србије уз јасно дефинисан програм до 2030. године. СПС као државотворна странка интерес државе и народа увек ставља испред појединачних или страначких интереса.

Ипак, ако вам се понуди министарска фотеља, који ресор би вам најбоље „легао“?

Не би било ни културно, ни политички, лично говорити о томе. На мени је као шефу посланичке групе СПС да свој посао обављам одговорно, озбиљно и посвећено. Увек сам војник партије и радићу све послове које ми партија и председник странке повере у најбољем интересу грађана.

Извор: Курир.рс