Најновије

Ивица Дачић био је гост емисије „Тачно тако“ на Танјуг ТВ: Прва власт која се одриче права да бира судије Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић позвао је грађане да у недељу изађу на референдум о промени уставних амандмана, који се тичу избора судија и тужилаца да би правосуђе било независно и деполитизовано, што је у интересу свих.

Уколико референдум успе судије и тужиоци више неће бити бирани у парламенту.

Указао је да се ова предложена промена Устава не односи ни на једно од актуелних питања као што су статус Косова и Метохије или Рио Тинто.

Председник парламента је у изјави за Танјуг телевизију рекао да је „ово прва власт у Србији која се одриче права да бира судије“.

„То што ће судство бити независно, значи да неће више бити политичког утицаја на судије“, јасан је Дачић, уз напомену да Европски парламент такав систем избора судија и тужиоца захтева од Србије још од 2006.

Указао је да опозиција, међутим, користи овај референдум као борбу за, како је навео, „стартне позиције“ и додао да они сматрају да, уколико мање људи изађе на референдум, веће су шансе да победе на изборима.

„Став опозиције је да, ако народ не изађе на референдум, то значи да политички утицај председника Вучића, премијерке Брнабић или њега као председника скупштине, слаби“, каже Дачић.

На питање да објасни од чега зависи да ли је референдум успео, Дачић је казао да ће резултат зависити од већине гласова грађана који су изашли на референдум.

Навео је да ће, поред шест судија и председника Врховног касационог суда, чланови Високог савета судства бити и четворо истакнутих правника – стручњака који имају више од десет година искуства у правним пословима, а које ће бирати Народна скупштина.

Према његовим речима та четири члана контролисаће да ли правосудно систем функционише по закону.

Оценио је да, уколико се добије потврдан одговор грађана на референдуму, почиње реформа владавине права.

Такође, објаснио је да је то поступни процес и да ће све промене закона и одлуке бити усклађене са Венецијанском комисијом и надлежним институцијама.

Извор: Танјуг