Најновије

Интервју Ивице Дачића за ТВ Курир: “Да“ је добра одлука, побољшава наше правосуђе и иде на корист свих грађана Вести

Председник СПС и шеф скупштине Ивица Дачић каже у разговору за Курир да га не дотичу приче да ће се социјалисти „утопити“ у СНС ако на предстојеће парламентарне изборе буду изашли на заједничкој листи.

Говорећи о сутрашњем референдуму о промени Устава у делу о правосуђу, он каже да очекује да ће грађани великом већином да потврде да желе промену овог акта.

Најавили сте да ћете после избора сести с Вучићем и договорити да ли идете на изборе с једном или одвојеним листама… Шта је став социјалиста? Ако сте их уопште и питали?

  • Да сте члан СПС знали бисте да сам их питао и да о томе причамо већ неколико месеци! Имаћемо још једну рунду разговора са Вучићем и руководством СНС одмах после празника, у међувремену имамо сталну комуникацију, процењујемо шта је најбоље и за нас и за њих. Имамо јасну позицију да подржимо Вучића и да он буде наш заједнички кандидат, наравно, ако буде одлучио да се кандидује. Вучић на месту шефа државе најбоље осликава нашу заједничку политику и циљеве.

Који су аргументи оних социјалиста који се ипак противе „утапању“ СПС?

  • Нема ту аргумената, има само неког нереалног страха, а пре свега неких личних интереса и сујета. Ми смо са СНС у савезу скоро десет година и јесмо ли се утопили или изгубили идентитет? Па нисмо! А све то време имамо приче о неком утапању у СНС и губљењу идентитета. То су празне приче.

Прошлогодишња вест да ћете бити председник Скупштине (после шефа дипломатије) ретко кога није изненадила и могли су се чути коментари да сте „пали с коња на магарца“… Надате ли се да ћете после 3. априла поново бити на коњу?

  • И тада сам причао да је председник Скупштине апсолутно највећа част и највиша дужност коју сам имао у својој каријери, а био сам и премијер и министар важних ресора. Не разумем одакле то потцењивање улоге парламента и његовог председника и те асоцијације „с коња на магарца“. Погледајте само колико је важних одлука прошло кроз парламент у протеклих годину и нешто дана. Ја одлично знам колико је парламент важан у политичком животу, следеће године ће бити три деценије откако сам први пут изабран за посланика и после тога био члан сваког сазива Скупштине. Шта ће бити после избора, о томе ћемо тада да разговарамо, јер тада једино има смисла.

Да можете да бирате, шта је идеална функција коју прижељкујете?

  • Ја увек могу да бирам! Не постоји идеална функција, није то ствар места на које идете на годишњи одмор, па тражите где ћете најбоље да се одморите. То је ствар договора и процене ко може најбоље да обави неки важан посао за државу.

Како стојите према истраживањима која вероватно наручујете уочи избора?

  • Задовољан сам, али то не значи да треба да станемо и да чекамо да дође 3. април. Кад сте дуго у политици, онда научите да све зависи од тога како радите у периоду између два изборна циклуса, јер људи врло добро виде и памте све што сте урадили или нисте.

Кад смо код тога, Ђилас је запретио да ће, уколико дође на власт, хаписити оне који стоје иза лажних истраживања…

  • То је као она злоћа из бајке којој огледало није рекло да је најлепша, па га је разбила. Шта да кажем, хапсити људе који раде свој посао, мере расположење народа, то стварно нисам чуо да постоји ни у неким диктатурама, а камоли у демократији. Они много говоре о неким хапшењима, суђењима, реваншизму, затварању медија, одузимању дозвола…Код њих нема ничег другог осим репресије.

Опозиција окупљена око ССП још не излази с именом кандидата за председника… Шта је прави разлог – тактика, међусобно трвење или уопште и немају јаку личност?

  • Све то заједно, осим тактике. Ту нема никакве тактике, има само тешких ратова између сујета. Ја од 90-тих гледам те њихове ратове око тога ко је лепши, паметнији, ко може да привуче више гласова. Ту се вероватно већ сад деле министарска места, директорске функције…

Референдум о промени Устава изазвао је полемике, имали сте и свађу с министарком Јоксимовић која је важан састанак тим поводом бацила у сенку… Шта да очекујемо сутра?

  • Грађани ће гласати и очекујем да ће великом већином да потврде да желе промену Устава. После референдума, Скупштина треба да констатује ту одлуку и Устав ће бити промењен. То је добра одлука, побољшава наше правосуђе и иде на корист свих грађана. А то што смо се споречкали на једној јавној расправи, то је нормална ствар у демократији. Само сам морао да подсетим људе из невладиног сектора да не могу у исто време да траже да променимо Устав, а кад дођемо до краја тог посла, да они кажу – е сад нећемо, не треба референдум.

Тадић нека проба да се кандидује, али биће болно за њега

Тадић ће се можда поново кандидовати и из његове странке тврде да једино он има неке шансе поред Вучића…Били сте и с њим партнер и пробајте објективно да одговорите – колике су му шансе?

  • Нека га кандидују кад су у то убеђени! Ја нисам, далеко од тога! Он је већ имао своју прилику, био је осам година председник, сви знамо како се то завршило и шта је остало и од њега и његових странака. Не дајем му никакве шансе, а нарочито не против Вучића. Али он сигурно и даље мисли да је популаран, омиљен…Па нека проба, али кад се буде суочио са резултатима, биће болно за њега.

Извор: Курир