Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији „Фокус“ на Б92: Санкције и за Куртија због најаве да ће забранити гласање и на априлским изборима Вести

Председник скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас, поводом оптужби из опозиције да је било неправилности приликом одржавања референдума, да је „немогуће“ да неко у присуству од 16.000 људи који су пратили његово одржавање „направи неправилности“.
Дачић је гостујући у емисији „Фокус“ на телевизију Б92 изјавио да ће у петак бити одржан састанак Контролног тела за примену међустраначког споразума за побољшање изборних услова о предлогу нових изборних закона који су дефинисали контролу на бирачким местима.
Према његовим речима, измене ће подразумевати да „свако може да тражи проверу да ли је неко
гласао за некога и да ли је бирачки списак исправан“.


На питање да ли су резултати гласања на референдуму, по којима је само 400.000 људи више гласало
„да“ за промене устава, за шта се власт залагала, показали слабост владајућег режима, Дачић је одговорио да „на референдуму очито није била укључена цела страначка инфраструктура“, али и да не значи да су сви из власти гласали за, или сви из опозиције против промена устава.
„Не знам како су они то израчунали, да је онај ко је гласао ДА за представнике власти, а ко је гласао НЕ да је за представнике опозиције“, рекао је Дачић.
Он је рекао да је за опозиционе странке „изузетно опасна констатација да они само што нису
победили“.
„На референдуму нису гласали против власти, него за или против уставних промена“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић изјавио је да најаве Приштине да ће, након референдума, забранити гласање косовских Срба и на априлским изборима представљају „наставак минирања свега што је договорено у Бриселу“.


„То је наставак минирања свега што је договорено у Бриселу, али и наставак политике толерисања тога
од стране великих сила. Мислим да је то апсолутно неприхватљиво“, рекао је Дачић за телевизију Б92.
Дачић је позвао „велике силе“ да, након што је премијер Косова Аљбин Курти одбио захтев Велике петорке (Квинте) да омогући одржавање референдума на Косову, покажу објективност и Куртију уведу санкције попут санкција члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику.


„Очигледно да је Курти већа сила од Квинте, очигледо да је Косово суперсила светска“, оценио је
Дачић.
Истакао је да жели да зна да ли медјународна заједница жели договор око Косова или жели „даље мрцварење и покушавање да се Србија натера да призна Косово“.
„Ми ћемо се борити за право нашег народа да гласа на изборима. То је наше суверено право и то не
може нико да нам отме“, нагласио је Дачић.
Према његовим речима, Србија је, са друге стране, позивала косовске Србе да гласају на
тамошњим парламентарним изборима.

Извор: Бета

Категорије: Вести|Руководство