Најновије

Гостовање Бранка Ружића на Нова С: Модел изласка на изборе определићемо ускоро, али аксиом остаје добробит грађана Вести

Корона и школство се од почетка пандемије додирују на такав начин и чине такву комбинацију да она дефинитивно изазива највећу пажњу, а свакако и забринутост. О изазовима у контексту наставка школе уз најгору епидемијску слику и ономе што доноси будућност је у емисији „Међу нама“ говорио први потпредседник Владе РС, министар просвете и потпредседник ГО СПС Бранко Ружић.

На питање упућено Бранку Ружићу као потпредседнику ГО СПС шта очекује на изборима, он је рекао:

-Ја лично сам најближи интересу грађана и грађанки Србије. То је оно што је свима нама у Социјалистичкој партији Србије важно. Који модел ћемо применити на овим изборима, врло брзо ће се сазнати, свакако ће бити поткован једном државотворном оријентацијом која нас краси, да се други не увреде. Већ тридесет и друга година је како постојимо, једина смо традиционална политичка партија на политичком небу Србије која је и даље релевантна, референтна, која утиче на друштвене процесе и, наравно да оно што је сигурно, наш заједнички кандидат, уколико се буде кандидовао, биће Александар Вучић на председничким изборима.

Зашто би се плашили да ће се утопити нешто што постоји 32 године у нешто што постоји 10 година? Или 12? Нема разлога за било какву врсту бојазни.  СПС постоји 32 године. Сачували смо сачували свој идентитет, државотворну оријентацију и своје бирачко тело. Наравно, долази до осцилација у броју који добијамо али не видим да је било која традиционална политичка странка која је настала ’90 опстала на политичком небу, или ако је опстала да ли бар нешто значи.

Ивица Дачић је један бриљантан политичар, мој пријатељ. Ми смо сви у једном тиму, он је први међу једнакима. Мислим да је већина нас који кормиларимо том партијом и спроводимо те реформе унутар странке свих ових година, заиста се трудимо да пратимо оно што је интерес пре свега грађанки и грађана Србије.

Школска година се наставља у понедељак а још увек се разматра модел који ће бити примењен.

На питање да ли је дефинитивно да ће деца од 5. до 8. разреда основне школе такође похађати онлајн наставу, министар просвете Бранко Ружић одговара да није.

„Ми од августа, управо захваљујући том семафор моделу који смо усвојили, на тиму за школе у коме седе референтни људи у континуитету пратимо ситуацију, упоређујемо податке и информације које добијамо од наших школских управа. Данас смо просто разматрали ову ситуацију и ризике од самог сезонског грипа који заједно са короном може да изазове одређене проблеме“, каже Ружић.

У том смислу, додаје Ружић, дошло се до закључака који су неупитни.

„А то је да ће деца од 1. до 4. разреда основне школе похађати непосредно наставу и да ће средњошколци највероватнији похађати комбиновани модел наставе“, објашњава он.

Што се тиче ученика од 5. до 8. разреда основне школе, Ружић каже да о томе и даље имају консултације и да ће сутра ујутру објавити званичну одлуку.

Упитан зашто се инсистира на непосредној настави, министар одговара:

„Ја не видим да било ко инсистира. Ако погледате много озбиљније државе Европске уније, као и САД и Русију, видећете да тамо нема непосредног модела. Нема инсистирања, има само једног реалног приступа“.

Извор: Нова С