Најновије

Бранко Ружић уручио је појединцима и институцијама Светосавску награду за 2021. годину Вести

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић уручио је данас појединцима и институцијама Светосавску награду за 2021. годину.

Најзаслужнији су награду добили за постигнуте резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе, развој научних и уметничких достигнућа, као и за посебно залагање у организацији и реализацији активности на спречавању ширења и сузбијања ковида 19 у локалној заједници.

Међу 34 добитника нашли су се ученици, студенти, наставници, васпитачи, директори, предшколске установе, школе, факултети и научни институти, а забележен је рекордан број пријава – више од 150.

Ружић је честитао школску славу Свети Сава која се обележава данас и нагласио да је Светосавска награда једна од најзначајнијих признања, која се додељује дуги низ година.

„Заслужили сте је својим радом и залагањем. То су бриљантни, сјајни појединци и установе и комисија за избор лауреата је имала веома тежак задатак да изабере најбоље од најбољих. Добили сте престижно признање које носи име по српском просветитељу Светом Сави“, поручио је Ружић лауреатима на скупу уприличеном у Влади Србије.

Министар је рекао да је први српски учитељ Свети Сава уздизао своју земљу на начелима правих вредности и постављао главне оријентире нашем сигурнијем кретању кроз бројна искушења.

„Све што је урадио за свој народ, вратили смо му песмама, предањима, уметничким делима и овом наградом. Одужујемо се непрестаним трудом за најбоље могуће образовање“, истакао је Ружић.

Он је нагласио да је српско образовање комплементарно са европском праксом, као и да су наши ђаци, студенти, професори и научници признати у свету, док Србија привлачи све већи број страних студената.

„Иако простора за унапређење увек има, осећамо велики понос због тога ко смо, шта смо и колико смо богата земља захваљујући сваком од вас“, поручио је Ружић добитницима Светосавске награде.

Министар је рекао и да је због епидемиолошке ситуације и ове године било изазовно остварити континуитет у раду и додатна достигнућа у образовном систему и додао да чврсто верује да ће људи у просвети и убудуће имати надахнуће да остану на Светосавском путу.

У име добитника обратио се директор Друге економске школе у Београду Дејан Недић, који је честитао лауреатима који су, каже, у образовању несебично дали себе.

„Сву своју снагу, енергију, пожртвованост и посвећеност дали су за добробит нашег образовног система, иако неки од добитника нису у формалном образовању“, нагласио је Недић и додао да ће признање бити додатни подстрек и мотивација за даљи предани рад на квалитету образовног система.

Тим „Књигом до сазнања“, који чине професори Љубиша и Стојан Стојмировић и Дејан Баљак, помогао је да се обнове фондови школских библиотека у сиромашнијим срединама, за шта су лауреати Светосавске награде.

Они су прошле године поделили више од 10.000 књига по Србији и шире, а донације ће отићи и у Црну Гору.

Професор на Медицинском факултету у Београду Драган Хрнчић добио је признање за рад са студентима и активности у науци које су резултирале бројним домаћим и иностраним признањима.

За њега Светосавска награда представља спајање прошлости и будућности, а, истиче, образовање је стуб друштва.

„Током мог рада на Медицинском факултету прошло је више од 6.000 студената“, рекао је Хрнчић.

Један од најмлађих добитника Светосавске награде Андреј Дробњаковић, ученик 8. разреда Основне школе „Краљ Александар Први“ из Београда, добио је награду за изузетне резултате на републичким такмичењима.

Он је рекао да му је велика част што је добитник награде првог српског просветитеља и истакао да су га прва места на прошлогодишњим такмичењима из математике, физике и хемије довела до престижног признања.

Андреј би волео да упише Математичку гимназију, након чега би желео да се усавршава у иностранству, а касније да се врати у Србију.

Студенткиња Медицинског факултета у Београду Боба Котлица добила је награду за изузетан допринос научно-истраживачком раду у области медицинских наука, који ће бити презентовани у светски признатим часописима.

Она је истакла да је поносна на свој резултат, а у плану има докторске студије и усавршавање у области имунологије.

Добитници су и Научни институт за ветеринарство Србије, Историјски институт у Београду, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Дечја установа „Дечија радост“ из Ирига, Основна школа „Вук Караџић“ из Сурчина, градоначелник Краљева Предраг Терзић, Музичка школа у Нишу…

Извор: Танјуг