Најновије

Ивица Дачић на Светосавској академији: Следећи Савин пут чувамо идентитет Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је на Светосавској академији да је Свети Сава оставио печат у историјском сећању и да следећи њехов пут чувамо и свој идентитет.

“У нашој дугој историји нећемо пронаћи личност која је за само један људски век учинила тако много за свој народ, а да се то дело памти и осећа вековима после њега као што је Свети Сава”, рекао је Дачић.

Како је рекао, имали смо у историји великане, али печат који је за Србе оставио Свети Сава највећи је и најдуговечнији у нашем историјском сећању и зато га славимо и данас као што ћемо га славити И вековима пред нама.

“Памтећи и славећи његово дело чувамо сами себе свој пут и свој идентите”, рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је Свети Сава реформисао српску државу изнутра својом дипматском вешитном и учинио је безбедном и прихватљвом за цео свет.

“Учинио је самосталном и поштованом заједницом која зна којим путем да иде”, навео је Дачић.

Он је истакао да је живот Светог Саве књига у којој можемо да нађемо одговоре за свако искушење пред којим се налазимо и као народ и као држава и свако од нас појединачно.

“У наслеђе је оставио своју мудрост која је створила темеље наше зеједнице, а као најевће наслеђе обавезу да будемо мудри у свом времену и да чувамо оне темље које је он поставио”, рекао је Дацицћ.

“Поштоваћемо Светог Саву и он ће поштовати нас само ако будемо достојни његове мудрости и љубави према народу”, истакао је председник Скупштине Србије.

Извор: Танјуг