Најновије

Састанак чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Представничког дома Народне скупштине Савезне Републике Нигерије Посланичка група

У Дому Народне скупштине састали су чланови Одбора за спољне послове, на челу са председником Одбора проф. др Жарком Обрадовићем са делегацијом Представничког дома Народне скупштине Савезне Републике Нигерије.

Проф. др Жарко Обрадовић је на почетку састанка поздравио госте и истакао да су политички односи Републике Србије и Савезне Републике Нигерије традиционално добри и пријатељски и да ова посета треба да представља корак даље за унапређење парламентарне сарадње.

Посебно је указао на значај билатералних односа Србије и Нигерије, али и са осталим државама афричког континента. У том смислу је посебно апострофирао веома добре традиционалне, пријатељске и историјске везе Републике Србије са Африком, имајући у виду заједничку прошлост и сарадњу у оквиру Покрета несврстаних.

Подвукао је да је Србија кључни фактор стабилности у региону, и да јасно показује своју европску оријентацију. Поред чланства у ЕУ, главни спољнополитички циљеви Србије су развијање добрих  односа са земљама чланицама Покрета несврстаних,  и развијање добрих односа са НР Кином и Руском Федерацијом. Додао је да је Србија војно неутрална држава али да сарађујемо са НАТО алијансом.

Обрадовић је рекао да Србија жели да јача политички дијалог и интензивира економску сарадњу са Нигеријом и искористио прилику да захвали Нигерији на поштовању међународног права, кроз уважавање територијалног интегритета и суверенитета Србије, непризнавањем једнострано проглашене независности Косова. 

„Србија је најутицајнија држава Балкана, заузима географски централно место на Балканском полуострву, због чега има изузетно утицајан геополитички утицај и снагу“, истакао је Обрадовић.

Према његовим речима, захваљујући политици коју заступа председник Србије Александар Вучић, значајно је унапређена сарадња са Руском Федерацијом и НР Кином, што је додатно допринело јачању економије и бољем  животу наших грађана. Додао је да Србија последњих година бележи стопе економског раста, па и у време када је пандемија погодила цео свет Србија је имала стабилну економску стопу.

Обрадовић је навео да је на почетку пандемије, Србија била једина земља у Европи која је на располагању имала све четири вакцине, као и да је омогућила грађанима из региона да се вакцинишу у Србији.

Председник Посланичке групе пријатељства са Србијом Алиј Ибрахим Ал- Мустафа је захвалио на срдачној добродошлици и подвукао да Република Нигерија поштује Резолуцију Савета безбедности УН 1244, односно да уважава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Изразио је наду за унапређењем сарадње две земље у области информационе технологије, нано технологије, привреде, економије, пољопривреде и спорта. Истакао је важност овог састанка, јер се могу прецизирати области и активности које се могу унапредити,  потписати нови споразуми и унапредити постојећи.

Ал -Мустафа је нагласио да Нигерија сматра Србију савезником и пријатељом, и додао да постоји простор за повећање обостраних спољних инвестиција.

На састанку је говорила и амбасадорка Нигерије у Србији на нерезиденцијалној основи Модуп Ајрел и том приликом оценила да су политички  односи две земље пријатељски и традиционални. Осврнула се на потписан Споразум између две земље о промоцији и заштити инвестиција, који треба оживети и унапредити.

На крају састанка Жарко Обрадовић је упознао саговорнике са пројектом „Свет у Србији“  у области образовања, који је у ингеренцији Министарства просвете и Министарства спољних послова. С тим у вези позвао је студенте из Нигерије да буду гости Србије.

Састанку су присуствовале чланице Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски и Весна Марковић које су тим поводом поздравиле госте, истакавши да поред економске сарадње, постоји простор за унапређење сарадње и у области културе.

Марковић је такође подвукла да је Србија земља кандидат за чланство у ЕУ, и изнела податак да око 70 одсто спољно трговинска размене Србија остварује  са земљама чланицама ЕУ, 15 одсто са земљама у региону и остатак са остали земљама света. 

Дубравка Филиповки је истакла да је се руководство Србије пре свега залаже за мир у региону политичку стабилност и економски напредак.

Категорије: Посланичка група