Најновије

Саопштење за медије Ђорђа Милићевића, потпредседника Главног одбора СПС Вести

Саопштење За медије потпредседника ГО и председника посланичке групе СПС Ђорђа Милићевића које вам преносимо у целости:

Данас је Сретење, велики православни празник, али и важан историјски датум за Србију. На данашњи дан је у Орашцу под вођством вожда Карађорђа званично отпочео Први српски устанак и борба за коначно ослобођење Србије од вишевековне турске власти. Први српски устанак заузима посебно место у историји слободарског српског народа и наше државе.

На Сретење 1835. године, донет је и први устав модерне Србије, који се још у то време сматрао једним од првих демократских устава Европе, а Србија једном од првих модерних држава Европе.

Управо из тих значајних историјских разлога данас овај датум славимо као Дан Државности Републике Србије.
У то име свим грађанима Србије честитам данашњи празник.

Симболика овог свечаног дана јасна је за сваког грађанина који поштује наше претке који су се изборили за слободу, независност и сувереност Србије.
Међутим има и оних који данас желе да баце сенку на овај дан, организујући којекакве протесте на улицама, као да им је дат задатак да оскрнаве и овај празник, као симбол независности и уставности државе Србије.

Данас се тобоже опет брину о екологији они који су се такорећи до јуче залагали за потпуно друге циљеве, злоупотребљавајући темељне вредности живота на нашој планети у дневнополитичке сврхе. Али, очигледно им је организовање протеста и вређање своје државе уносније, али то само говори о њима и њиховим двоструким аршинима према круцијалним питањима заштите животне средине. Да су заиста желели да се разговара о њиховој народној иницијативи, послушали би препоруке председника народне скупштине Ивице Дачића и сачинили предлог иницијативе сходно парламентарним процедурама. Јер никакав аргумент за одустанак од иницијативе не може им бити то што су морали да свој предлог сачине у складу са законом. Очигледно је, да њих закон и правна држава не интересују иако су им уста пуна приче о томе.

Да поштују своју државу онда би знали да поштују и напоре ове власти да се Србија учини економски развијеном и модерном правном државом.
А на данашњи празник, Дан државности бих све њих који би само да нешто руше а не да граде, оне којима ништа није свето, нити добро, подсетио да је народна скупштина на челу са председником Дачићем у овом мандату за свега годину ипо дана разматрала 435 тачака дневног реда и усвојила чак 265 закона, што овај сазив сврстава у законодавно најпродуктивније. Такође, без обзира на сумњичавост ванпарламентарне опозиције под покровитељством Ивице Дачића се више од годину дана одвијао међустраначки дијалог у коме су могли да учествују сви политички актери. Затим, расписан је референдум и усвојене уставне промене које су важан корак на нашем европском путу. И још много тога. Данас, на Сретење председник скупштине Ивица Дачић ће расписати локалне изборе за један број локалних самоуправа, а данас ће бити расписани и ванредни парламентарни избори.

Ова власт је прихватила одговорност за развојни пут Србије и заштиту националних и државних интереса, што подржава већина грађана Србије. А то што неки опозиционари и неки покрети немају политичке програме, већ им је програм отворена деструкција, то је њихов проблем, само морају да буду свесни да су их грађани одавно политички прочитали и да на њих не желе да троше своје гласове.