Најновије

Гостовање Бајатовића на ТВ Прва: Гаса ће бити и неће поскупети до краја зимске сезоне Вести

Након што је Владимир Путин јуче признао отцепљене украјинске области као самосталне државе и у њих послао руску војску, нафта је истог секунда поскупела.

То је синоћ поручио председник Србије и додао да се боји тога шта ће бити и са ценом гаса, којег пумпамо у складишта колико год то можемо.

„Сходно одлуци владе гас неће поскупети ни за домаћинства ни за индустрију“, рекао је Душан Бајатовић, директор Србијагаса.

Говорећи за ТВ Прва он је подсетио да су председници Александар Вучић и Владимир Путин договорили 60 посто гаса по цени од 270 долара за хиљаду кубних метара и додао да се остатак купује од Руса по берзанској цени, а од трговаца по цени већој за провизију.

Споразум о овој цени важи до почетка јуна, а Бајатовић је најавио да ће половином марта односно почетком априла почети преговори са Русима о новом гасном уговору. Додао је да се нада да ће бити закључен на најмање 10 година. Он је проценио да би цена у том уговору могла да буде барем 30 посто нижа од садашње тржишне цене гаса која нешто преко 800 долара за хиљаду кубика – односно око 600 долара.

„Синиша Мали је нашао неке паре, видећемо да ли ће бити и неког ребаланса касније у току године, нека средства је нашао и Србијагас, тако да што се новца тиче – не кубуримо, али не можемо баш ни да се разбацујемо“, каже Бајатовић.

Али није само новац у питању, већ и количина гаса коју можете да купите, упозорио је директор Србијагаса.

„Пола Европе ће да се смрзне, улози у тој причи уопште нису наивни“, истакао је Бајатовић.

„Сада имамо 115 милиона кубика гаса у складишту, успели смо мало да се повратимо, имамо и 165 милиона кубика руског“, рекао је говорећи о залихама на које Србија може да рачуна. „Банатски двор је најбоље складиште на свету у систему руског Гаспрома. Тренутно има 270 милиона метара кубних, ако бисмо додали мало, били бисмо безбедни до краја грејне сезоне“, истакао је.

На питање да ли би могло да се деси да се од Србије тражи да се одрекне увоза руског гаса, Бајатовић је одговорио против питањем: „А који бисмо онда гас куповали?“

Он објашњава да се неће догодити да се уведу санкције на увоз руског гаса у Европу, јер не постоји неки други, на пример амерички гас, који би могао да га замени.

Извор: Б92