Најновије

Гостовање Бајатовића на ТВ Хепи: Немогуће је решити европску једначину у снабдевању гасом без руског гаса Вести

Гостујући на ТВ Хепи у „Добро јутро Србијо“ генерални директор „Србијагас“ Душан Бајатовић казао је:

-Ускоро ћемо прећи на плаћање гаса у еврима. Такав је договор. Ова игра није тако једноставна. Реално је велики страх код нас. Технички може да буде проблем. Сећате се да је експлодирао гасовод у Бугарској. Гас је берзанска роба. Нема никакве сумње да са берзанском робом која је једнака паре, можете да платите транспорт. Притисак је и на Србију и на Бугарску. Нема потребе да се прави паника. Да ли је интерес Русије да остане од прихода без гаса? Очигледно није. Немогуће је решити европску једначину у снадбдевању гасом без руског гаса. Најмање ће требати седам година.

Шта може да буде наш проблем?

-Може да буде од техничког квара до плаћања у рубљама, али то је јако тешко. Наш председник је јако опрезан. Руски министар је рекао да ако им не дозвољавају да раде банке макар из Русије само, почеће да плаћа у рубљама. Дакле реч је само о хартијама од вредности. То не односи на енергетски сектор. Европа пристајањем на ове мере које диктира Америка, сече грану на којој седи. 40% гаса је руског порекла. Европа је енергетски зависник. Немачка зависи од Русије. Ако немате подршку индустријску од Немачке, шта ће бити од Европе? Некад у шали кажем да је Европа стара дама за којом више неко не трчи. Кажу да ће сукоб цивилизација прво да се деси у Европи. Ми би требало да будемо опрезни, рекао је Бајатовић.

Генерални директор „Србијагаса“ даље је рекао:

-Оно чиме се данас наш председник бави потиче још из 2008. године. Бити на власти је сад све само не лако, ни једноставно.

Бајатовић је подсетио на речи Бизмарка који је рекао да ако хоћете да Русија не буде велика сила, требало би да узмете Украјину и окренути да пуца брат на брата.

Бајатовић у „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи каже:

-Нажалост се ово у Украјини морало десити. Нико није хтео да чује Путина. Русија је могла да згази Украјину, али није то урадила. Није послала милион војника, а није. Сигуран сам да Русија хоће да направи што мање штете. Мир који буде закључен биће између Васингтона и Москве. Русија жели добре односе са Украјином. Не удаљава се Русија од Европе него Америка тера Русију из Европе. Руски народ је увек чувао Русију. Ја сам ово очекивао да ће се десити. Није било једноставно донети овакву одлуку јер Украјина није мала земља. Од 2014 године се зна за ово, али претпостављам да руска војска није била спремна на ово. Морате да знате да је Русија довољна сама себи. Бриселска јалова делегација само плаши народе. Несумњив је војни успех Русије. Биће тешко доћи до мира, а највећу цену ће да плати Европа. Она ће постати вазална, сада је само политички а биће и економски. Брисел је напао СПС, а зашто? Јесте нама Русија помагала, али ми смо самостални. Дешава се то да хоће да пониште Дејтонски споразум и да Косово уђе у НАТО. Ми ако останемо без руске подршке, бићемо лак плен. То не смемо да дозволимо.

Извор: ТВ Хепи