Најновије

Душан Бајатовић на ТВ Прва: Изјаве из Бугарске о гасу су пусти снови Вести

Изјава званичника Бугарске о непродужавању уговора о куповини гаса из Русије су пусти снови, јер немају одакле да пуне гасовод него из Русије, рекао је данас директор Србијагас Душан Бајатовић.

Он је оценио да Бугарска ту куповину не може да обустави, јер би и сама остала без гаса.

„Мислим да је то политичка изјава. Резултат притиска на Бугарску, а затим је то притисак на Србију и Мађарску“, рекао је Бајатовић гостујући на ТВ Прва.

Бајатовић је казао да Србија тренутно „вуче“ гас из два правца и да 50-60 посто стиже Балканским током преко Бугарске, док део гаса стиже преко Мађарске.

Навео је да се за земље Европе гас без престанка испоручује и преко Украјине.

„Нису укинути свифтови. За енергенте функционише банкарски систем“, рекао је он.

Бајатовић је рекао да Влада Србије и Министарство финансија субвенционишу цену гаса за потрошаче у Србији.

„Неће бити поскупјења гаса, неће га фалити“, казао је он.

Одлуку Владе Србије да субвенционише оценио је као одличну, јер се њом суспреже инфлација, а обезбеђују инвестициони потенцијали Србије.

Говорећи о ограничењима у увоз нафте, Бајатовић је истакао да се ту Србији прети казнама, а земље Европе настављају да увозе руску нафту.

Рекао је да Србија има где да купи нафту, али и истакао да је НИС српска компанија, без обзира на степен руског власништва у њој

„И да купимо нафту из Венецуеле, опет ћемо је прерађивати у НИС рафинерији. Шта сад треба да нам кажу, да не можемо ни да прерађујемо“, запитао се он.

Бајатовић је оценио да је реч о притиску на Србију, те да региону не одговара јачање Србије коју без обзира што је помагала вакцинама, а помагаће и житом.

„Нема разлога да бринемо за количине гаса и деривата, ни за храну коју производимо и можемо другима да дамо, важно да остане политичка стабилност“, рекао је Бајатовић.

Извор Танјуг