Најновије

Душан Бајатовић у дебати “Реч на реч“ на РТС: Потребно је да наставимо инвестиције, да сачувамо радна места и фабрике које имамо Вести

Председник Покрајинског одбора СПС Војводине Душан Бајатовић  учествовао је у дебати “Рч на реч“ на РТС са темом: Експлоатација рудног богатства, рудна рента, рударење

  • О рудној ренти

Сматрам да је рудна рента лажно подметнута тема, јер ми нисмо извозници. Њу плаћа купац. Мислим да она нема неког економског значаја.

  • О заштити животне средине у случају експлоатације рудног богатства

Еколози треба да раде свој посао, економисти свој, свако свој посао. Добри економски резултати у Бору су неспорни. Мора да постоји државна стратегија у овој области, да се примењују технологије 21. века, а има технологија које су прихватљиве.

Ако кажете да треба развијати домаћа мала и средња предузећа, за која тржишта они раде. Тржиште наше земље је мало, мора да буде бар регионално. Постоје технологије које могу да заштите животну средину и да буду безбедне за здравље наших грађана. Није довољно да само изговарамо мантре. Да бисте нешто направили, мора да постоји смисао, да то има почетак и крај. О томе не треба да говоре они који никада такве пројекте нису радили.

  • О уговору са компанијом Рио Тинто

Ако мене питате, тај пројекат је обустављен. Битно је да нема економских последица тог уговора. Мора да постоји државна корпорација која ће да има удела у експлоатацији  руда. Да руду коју извадимо овде и прерађујемо у готов производ  који ћемо понудити домаћем и регионалном тржишту.

  • Када би гласао за експлоатацију литијума

Ако бисмо могли да организујемо експлоатацију под условима безбедним  за животну средину и људе, био бих спреман да о томе разговарам.

  • Порука грађанима

О свему што је урађено у претходних десет година нека народ суди. Сигурно је да ће Србија у наредном периоду трпети јаке политичке притиске, а имамо и важна отворена питања као што је Косово и Метохија, Република Српска. Потребно је да наставимо инвестиције, да  сачувамо радна места и фабрике које имамо, да отворимо стручно питање експлоатације било које руде у Србији. За све то потребно нам је национално јединство.

Извор: РТС