Најновије

Бајатовић: Транзит гаса кроз БУГ не подлеже „рубљизацији“ Вести

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да неће бити „рубљизације“ плаћања транзита руског гаса, као и да Бугарска по уговору о Балканском току, који важи 20 година, не може да прекине транспорт гаса кроз њену територију

„Транспорт су (Руси) већ платили Бугарима до краја 2023. године у доларима, како је било договорено. Ми у Србији то (транзит гаса) наплаћујемо у еврима, а уколико не буде могуће у еврима, неке количине гаса који припада Гаспромекспорту узећемо и на тај начин се наплатити као да смо га добили у еврима“, рекао је Бајатовић Тањугу.

Додао је да је добро што Гаспром и Гаспромекспорт нису на листи санкција и напоменуо да Србија није означена као непријатељска земаља Руске Федерације.

„Мислим да се то никад неће ни десити. Дакле, требало би да можемо да успешно решимо пре свега питање гаса, а чини ми се да ћемо имати разумевања ЕУ, с обзиром на позицију у којој се налази Србија, и за набавку руске нафте“, оценио је Бјатовић.

Он је истакао да је Србијагас почео с пуњењем резервоара у Банатском Двору по тренутним тржишним ценама које су, након одлуке Москве да уведе плаћање у рубљама за „непријатељске земље“, достигле цену од 1.400 до 1.500 долара за 1.000 кубних метара, укјучујући и траснпорт.

Бајатовић је рекао да Србија добија уговорених шест милиона кубних метара гаса дневно, уз резерве у Бантском Двору од 50 милиона кубика нашег и 160 милиона кубних метара гаса који припада Гаспромекспорту, а од чега Србија може да рачуна на 40 милиона кубика по берзанској цени.

Извор: Танјуг