Најновије

Интервју Ивице Дачића за Новости: Сви овде који желе санкције против Русије су против срба Вести

Сви овде који желе санкције против Русије су против срба али ли ће се остварити назив листе коју предводим „Ивица Дачић-премијер Србије“ зависиће од подршке коју добијемо на изборима. По мени је Александар Вучић председник, а ја премијер најбоље решење за Србију, за политичку стабилност и за сигуран и успешан пут наше земље у будућности.


То у интервјуу за „Новости“ поручује лидер социјалиста Ивица Дачић и открива да још није водио разговоре са Вучићем о расподели функција. и спекулише се да је, осим вама, још двојици функционера СНС обећано премијерско место?

– Мени ништа није обећано, ја за то хоћу да се изборим својим резултатом.


Где налазите простор за кампању, с обзиром на то да је унапред познато да ћете после избора са СНС и да су вам програми мање више исти?

То је део нашег договора да наступамо одвојено на парламентарним изборима, подржали смо Вучића за председника, али ми имамо одвојене кампање за Скупштину Србије и локалне органе власти. Ми не можемо да водимо кампању за Скупштину са носећом поруком „гласајте за Вучића за председника”. Морамо да имамо своје политичке циљеве, а сваком ко учествује на изборима цил> је да освоји већину за формирање Владе, а онај ко је први на тој листи природно је и кандидат за премијера.
Сматрате ли да би кампања изгледала другачије да се није догодила криза у Украјини?

Да, њен интензитет би био јачи и неке друге теме биле би актуелније. Не можемо да бирамо време у којем живимо, али можемо да бирамо л,уде који ће да воде државу у тешким временима. Зато и сматрам да је Србији потребно јако и способно руководство. Мислим да сам до сада показао, на свим функдијама на којима сам био, да умем и могу да управљам свим тим институцијама у различитим околностима и изазовима са којима се земља суочавала.

Верујете ли да ће Србија остати имуна на притиске са Запада и да неће увести санкције Русији, за које кажете да би биле политичко самоубиство?

Санкције Русији биле би директно уперене против интереса Србије, то би веома ослабило нашу позицију када је реч о одбрани интегритета и територијалног суверенитета. Сви они који се овде залажу за санкције Русији су против Србије. Руси ће сигурно преживети наше санкције, кад су преживели црногорске. Морамо да водимо рачуна о својим интересима, против санкција сам не због Русије него због наше земље. Нисам проруска, већ просрпска опција. Ако погледате како се Запад односи према Приштини, видите да су изразили жаљење због тога што они Србима на Косову и Метохији нису дозволили да гласају. И онда имамо ситуацију да се са нама разговара, по принципу, морате да уведе санкције иначе ћемо ми вама да уведемо санкције.


То је Вучић и наговестио као могућност…

Како ће неко ко не може да натера Куртија да поштује Србију и омогући гласање, сада нама да прети? Или је то у ствари све фарса, да Куртија неће ни на шта ни да терају и да цела ова прича има за циљ да се ослаби наша позиција, а да они лагано клизају ка фактичкој независности.


Како одговарате на тврдње дела опозиције да ће санкције Русији бити уведене чим прођу избори?

Јасно опредељење Србије према овом питању нема везе са изборима. За нашу земљу је важно да остане у коректним односима са Русијом због Косова. Нас не треба да води љубав према Русији или страх од Запада, већ искључиво љубав према Србији. Суров сам, то сам научио од Енглеза – важни су само српски интереси. Ако говоре да им није битан територијални интегритет Србије, шта онда очекују од нас? Да се посвађамо са онима који једини бране територијални интегритет Србије? А све да 5и Косово лакше ушло у Уједињене нације.

Какав резултат коалиције око СПС очекујете 3. априла?

– Бољи него на прошлим изборима када смо имали нешто више од 10 одсто. И очекујем победу Вучића у првом кругу. Мислим да други председнички круг није реална опција, Вучић нема адекватног конкурента и далеко је бољи од свих других. Нажалост, недостатак квалитетних кандидата довешће до тога да многи неквалитетни остваре значајнији резултат него што за служују.

Хоће ли парламент после ових избора бити шареноликији него у сазиву којистеви водили?

Мислим да хо ће, али је у овом тренутку тешко рећи коће све добити
мандате. Да је по моме, мало њих би ушло у парламент. Био сам против тога да се цензус смањи са пет на три одсто, Додуше, многи не могу да пређу ни ову границу. Сигурне су три опције: Вучићева коалиција, савез на чијем сам ја челу и блок око Ђиласа. Могуће је да ће због резултата у Београду малу предност у односу на друге опозиционе листе имати коалиција „Морамо”. Сви остали су негде око три одсто.
Може ли опозиција да начне вашу владавину управоу Београду?

– Како кажу истраживачи, у Београду ће бити најозбиљнија ситуација, што је некако и нормално, јер су главни градови увек мало опозиционо настројенији. Цшв нам је да заједао са СНС имамо 50 одсто одборника. На прошлим изборима СПС је освојио нешто изнад шест одсто у Београду, циљ нам је да и то побољшамо. Сматрам да је Тома. Фила добар кандидат за градоначелника
који ће сигурно подићи број наших гласова.

Очекујете ли да ће бити протеста опозиције после 3. априла, у покушају да оспоре изборне резултате?

То би и имало неког смисла ако су резултати на граници. Смешно је да ти код разлике од 30 одсто тврдиш да си покраден. Сигурно ће бити неких покушаја, али потребно је да им неко поверује у то. Боље би било да пажњу посвете свом политичком програму и кандидатима, него томе што се унапред опредељују за протесте као начин борбе.


У „НАЈЕЗДИ“ „зелених“ на изборима у коалицијама различитих идеологија, једна оваква странка је и код вас. Који „зелени” су прави?

„Зелени Србије“ и Иван Карић су и на неколико претходних избора били са нама. Он је био државни секретар у разним министарсшима, ималису посланике у парламенту. Они су били „зелени“ кад им је било време, бавили су се тимтемама и раније, а не сада када је то лопуларно. Не можемо да затворимо све фабрике зато што смо забринути за животнусрединуи будемо земља шопинг-молова и кафића. Морамо да имамо индусгрију, наравно са највишим еколошким стандардима.

ПРВИ текст о вама, и то као о чуду од детета из Житорађе, изашао је у „Новостима“ давне 1971, када сте имали лет година. Коначно сте га пронашли лосле дуготрајне потраге…

– Новинар који је то писао, навео је у том чланку да чак знам све о политичким системима многих држава. Мене је то увек занимало, целог живота ми је била опсесија неки јавни посао. Одмалена сам био у тој области, од председника одељенске заједнице па надаље.

Извор Новости