Најновије

Интервју Тома Фила за Ало: Београд није изазов, он је мој живот Београд

Да бисте водили овај град, морате поседовати велико искуство и мудрост, али пре свега велико и отворено срце, тврди адвокат.
Мада у озбиљним годинама, познати адвокат Тома Фила, као кандидат СПС за градоначелника, означен је као освежење избора. У разговору за Ало Фила објашњава зашто је прихватио кандидатуру и износи своја очекивања од гласања 3. априла.


Зашто грађани треба да заокруже број поред листе социјалиста?

Зато што СПС програмом дефинише развој Београда и његову будућност као простор где ће сви људи имати једнаке могућности за рад, запошљавање, школовање, лечење, једнаке услове за живот у нашем граду. Зато што имамо озбиљан и напредан план за Београд. Овако велики град и руковођење сложеним градским системима изискују уиграну екипу сарадника који су стручни и посвећени и који ће се бавити детаљима и спровођењем општег курса који одредим као градоначелник. Знате, ја се често саветујем, добро размислим, тек онда одлучим како даље, а све остало је само реализација. Добра организација је пола посла. Као градоначелник, подједнако ћу бити посвећен свакој општини, равномерном развоју града, а животно и професионално искуство и мудрост ћу искористити за мирно и сталожено решавање проблема. Истина је да за сваки изазов постоји начин како да се превазиђе, питање је само колико сте мотивисани и спремни да уложите сопствено време и енергију. Ја сам спреман и одлучан.

Да ли вас је Дачић дуго наговарао да се у изборну трку упустите на овај начин?

Када ми је предложио да се кандидујем за градоначелника Београда, поштујући његову интелигенцију и политичко искуство, а свестан својих могућности и вечите жеље да помогнем, прихватио самтај изазов. Београд, наравно, није само изазов, он је мој живот. Београд је град који ме је пригрлио и обликовао, и моја кандидатура за градоначелника је начин да се захвалим и искажем велико поштовање. Београђани су вечита инспирација, богата традиција и ведар дух који увек наџиви сваки страх и неправду. Београд је град над градовима, абити Београђаниње привилегија која се наслеђује и заслужује. Да бисте водили Београд, морате поседовати велико искуство и мудрост, али пре свега, велико и отворено срце.


Познајете ли остале кандидате за градоначелника с других листа: Александра Шапића, Владету Јанковића, Добрицу Веселиновића…? Како их доживљавате?

Уместо гледања конкуренције, пажња ми је усмерена на јасан и озбиљан план и програм за Београд и на оно шта ја могу да урадим и понудим. Трећег априла ће свакако бити јасно шта и како мисли Београд о свакоме од нас и шта Београђани желе за себе, своју породицу и своју децу. Могао бих да сарађујем с људима који искрено улазе у ову борбу за бољи и лепши Београд и квалитетнији живот Београђана. С људима који су вођени идејом стварања бољих околности за живот и рад у престоници, који су већ показали да поседују организационе способности и да разумеју колики је значај локалне самоуправе за живот обичног човека. Желим да останем отворен за сарадњу с вредним, стручним и паметним људима, пре свега с онима који имају оптимистичан став према животу и енергичност у свом раду. Зато желим да радим с Николом Никодијевићем и тимом изузетних људи с изборне листе „Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила градоначелник Београда“.


Да ли вам је драго што СПС излази на изборе са својом листом или би боље било да сте на листи снс?

– СПС је озбиљан политички субјекат који свих ових година има стабилно бирачко тело, али и све више младих који се прикључују идеји једнакости, слободе и истих права и могућности за сваког човека. СПС има квалитетан и искусан кадар, енергичне и стручне људе који заслужују да се нађу на изборним листама и да се докажу и покажу.


Какав резултат очекујете на градским изборима, какав ће бити исход председничких, а какав парламентарних избора?

– Очекујем да грађани врло свесно искористе своје право и покажу шта мисле о свему што се променило набоље последњихгодина. Да кажу шта мисле о ауто-путевима, болницама, новим фабрикама и школама, шта мисле о новим радним местима и већим платама. Шта мисле о идеји да се гради уместо да се руши… Мислим да је природно и логично да Вучић већ у првом кругу добије огромну подршку, да у новој влади премијер буде Ивица Дачић, а да на челу Београда будемо мој тим и ја.

Имали сте здравствених проблема, како се сада осећате? Како издржавате темпо кампање?

Осећам се одлично! На азбиљном сам и захтевном задатку јер желим све да стигнем и постигнем. Понесен и мотивисан да много тога урадим с младим колегама, десило се да сам био неопрезан с астмом, која ме читав живот прати, и морао сам пар дана да будем под контролом и лекара и супруге. Сада се осећам одлично и још више сам решен да идем до краја, до победе за Београд.

Извор Ало