Најновије

Интервју Ивице Дачића за Политику: Показали смо да умемо да решимо проблеме    Вести


Санкције Руској Федерацији нису наша политика, много пута сам то поновио. Притисци да променимо тај став су огромни, али и наша воља да сачувамо Србију од сваког лошег сценарија . 
Ми смо на делу показали шта је мирна и стабилна Србија и тако хоћемо да остане, каже Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије и носилац коалиционе изборне листе СПС-а, Јединствене Србије и Зелених Србије и њен кандидат за премијера. Истиче:

„Наравно да сви добро знамо да долази тешко време, у економији пре свега, али ми на то не можемо да утичемо. Оно што можемо да урадимо јесте да заштитимо Србију од свега лошег што јој прети, и то ћемо учинити, а да умемо то да урадимо, показали смо током пандемије ковида 19.”   


Приметно је да, за разлику од претходних избора, много више инсистирате на патриотизму, зашто, шта је на то утицало?

Ако је то ваш утисак, онда у реду, али патриотизам није нешто што узимате по потреби, па остављате по страни кад мислите да вам не треба. Бар ја тако мислим и тако се моја партија понаша. Патриотизам је наше најјаче унутрашње осећање и оно је уграђено у све што радимо, били избори или не. За мене је патриотизам и кад повећавамо плате и пензије, и кад после 40 година обновимо Клинички центар Србије. За некога су то само финансије или грађевинарство, али за нас је то најчистији патриотизам, то је брига о нашим грађанима ио нашој земљи, а по мени, то је дефиниција патриотизма.   


Тврдите да је глас за вашу листу и за председничког кандидата СНС-а Александра Вучића глас за мирну, стабилну и просперитетну Србију, а опозиција каже да би ваша победа гурнула земљу у амбис јер је, кажу, ова власт отела државу, корупција је на сваком кораку, а ни у свету више не стоји добро?   


Од кога смо отели државу? Јел’ од наших грађана који нам већ десет година дају огромно поверење, из избора у изборе све веће, да водимо ову политику?   
Јесмо ли отели државу на улици, као што су они пре 22 године, или смо добили поверење на изборима за које цео свет говори да су фер и демократски? То је најобичнија кукњава разочараних људи јер су некад били на власти, ништа нису урадили, народ их је казнио и кажњава их упорно на сваким изборима, а они увек певају исту песму неко им је отео власт и државу. Јесте, глас за Александра Вучића је управо глас за мирну и стабилну Србију, онакву каква је била и до сада, и то у најтежим временима, када у свету дивља инфлација, када смо прегурали пандемију короне, па и данас када влада хаос у снабдевању храном и сировинама у целом свету. Осим у Србији. Ми смо на делу показали шта је мирна и стабилна Србија и тако хоћемо да остане.   


Украјинска криза уздрмала је цео свет, сами кад кажете да су пред нама тешка времена, притисци са свих страна, верујете да можемо да се томе одупремо, како?   

Све време говорим о томе, говори и Вучић, иако је кампања за изборе и тада ваљда треба да се шаљу само позитивне поруке и да се шири оптимизам. Али није нам ни на крај памети да лажемо народ, ми смо озбиљни људи и наши бирачи су озбиљни људи. Наравно да сви добро знамо да долази тешко време, у економији пре свега, али ми на то не можемо да утичемо. Оно што можемо да урадимо јесте да заштитимо Србију од свега лошег што јој прети, а то су и несташице, поскупљење хране и криза око гаса и ми ћемо то да урадимо, немам никакву дилему. О притисцима да не говорим. Зар мислите да у последњих осам година откако је криза у Украјини није било притисака на Србију? Било их је сваког дана, али ми знамо како на то да одговоримо и  да наставимо даље. Наш одговор је и данас исти – Србија нам је на првом месту и све ћемо да урадимо да Србија има што мање последица од свега што се догађа у свету. Наша једина дужност је да бранимо Србију од те олује, до сада смо успевали, а знам да ће тако да буде и убудуће.   


Опозиција гврди да ће Србија увесги санкције Русији одмах после избора, има ли истине у гоме?

Невероватно је колико су ти људи опседнути тиме шта неко други ради и шта ће тек да уради. Када би само десет посто тог времена потрошили да сами произведу неки добар план за Србију, били би стварно озбиљна опозиција. Овако, седе, пију кафу, читају наше изјаве и тумаче шта ће Србија да уради, шта неће имоле бога да они не постану власт па да морају да доносе одлуке кад је тешко. У томе се разликујемо – хоћете ли да узмете одговорност или нећете. Ја хоћу, Вучић хоће, наше партије хоће, и зато ће грађани да дају поверење онима који иду у сусрет проблему и знају како да их реше. Коме су потребни људи који беже у страну кад наиђу невоље. Санкције Русији нису наша политика и то није у интересу Србије, много пута сам то поновио и сада понављам. Огромни су притисци да променимо тај став, али је и огромна наша воља да сачувамо Србију од сваког лошег сценарија који би штетио нашим интересима. Зато су Нам потребни људи који умеју да се одупру притисцима и да доносе најбоље одлуке за своју земљу. Мислите ли да Србија може бити предмет трговине између западних земаља и Русије, па да, на пример, осганемо без КиМ, али и да Република Српска буде поништена? Такви планови сигурно постоје и, ако гледате понашање владе у Приштини и политичара у Сарајеву, видите да би се они радо овајдили о кризу у Украјини и да осгваре неке своје интересе. И сигурно им је неко од моћних земаља дао сигнал да се тако понашају. Ми то све помно пратимо и знамо шта се догађа, не могу никако да нас изненаде. Зато ће од нас добити исти одговор као и до сада Косово је део Србије, Република Српска опстаје. Нема те кризе у свету због које бисмо мимењалинашу принципијелну политику о овим најважнијим државним интересима.   


Кандидат сте за премијера, а ваша влада би, кажете, између осталог, омогућила социјалне пензије, да сваки старији грађанин има достојну пензију, без обзира на стаж, одакле паре за то?   

То што се чврсто залажем за социјалне пензије, да сваки наш старији грађанин добије пензију, без обзира на то да ли има или нема стаж, то није предизборна парола, него резултат наше прецизне анализе и рачунице. Ми смо социјалисти, наша политика је да бринемо највише о онима којима треба подршка државе. Србија је стабилна земља, наша економија је јака и ми имамо снагу да појачамо социјална давања, а једно од њих биле би и социјалне пензије. Можемо то да урадимо и ред је да то урадимо, сваки наш грађанин мора да има достојанствен живот, а нарочито наши најстарији. 


Страхујете ли од 4. априла, будући да део опозиције већ сад најављује протесте због крађе избора, а биће је, тврде, ако они не победе?   


Ја се не бавим њима, иако се они баве само нама, тако да могу да раде шта год хоће. Избори су у недељу и то ће бити једина важна и легитимна одлука нашег народа. Све остало је неважно, па и њихове најаве да ће да праве неке демонстрације. Мени то изгледа као припрема за катастрофалне резултате који ће их сачекати кад се гласови преброје и они су тога свесни.

Извор Политика