Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Курир: Немамо тежње да решавамо светске кризе, али можемо да будемо домаћини Вести

Председник Народне скупштине у техничком мандату и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да Србија нема претензије да решава сукоб Русије и Украјине, али је нагласио да смо у сваком тренутку спремни да обезбедимо логистичке услове за мировне преговоре ако зараћене стране то затраже.

Дачић је подсетио да је идеја да Србија буде домаћин неке рунде преговора потекла од шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

  • Ми смо генерално увек били отворени за тако нешто. Лавров и (некадашњи амерички државни секретар Џон) Кери су се први пут састали у Београду. Лавров и турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу су први састанак после обарања руског авиона имали у Београду. Америчке и руске дипломате су се овде више пута састајале. Врхунац је био кад су се у Београду састали талибани и представници авганистанске владе. Немамо претензије да будемо фактори који ће решавати светске кризе, али можемо да будемо домаћини који ће обезбедити логистичке услове – рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да Србија не треба да бира између Русије и Украјине већ да следи сопствене интересе.

  • Трудимо се да имамо принципијелне ставове. Истраживање јавног мњења показује да је српски народ наклоњенији руском народу, али то није битно, ми осуђујемо принцип кршења суверенитета. Треба да се руководимо искључиво српским интересом. Нисам чуо да ће неко да стави вето уместо Русије – рекао је Дачић.

Извор: Курир