Најновије

Дачић приликом посете Криту разговарао и са бившим премијером Грчке Јоргосом Папандреуом Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сусрео се са бившим премијером Грчке Јоргосом Папандреуом на маргинама седнице Комитета за политичка питања и демократију ПС СЕ на Криту. Јоргос Папандреу уједно је известилац овог Комитета и у оквиру седнице представио је нацрт извештаја посвећен европској перспективи Западног Балкана.

Председник Скупштине Дачић изразио је задовољство што ПС СЕ, кроз рад Комитета за политичка питања и демократију, разматра питање европске перспективе Западног Балкана и настоји да пронађе механизме и начине за подршку јасној перспективи региона и идентификује области у којима Савет Европе може да помогне региону на његовом европском путу. Председник Народне скупштине истакао је још једном да је чланство у Европској унији главни спољнополитички приоритет Републике Србије и да ће, након одржаних избора и формирања нове владе, Србија још снажније кроз унутрашње реформске процесе бити посвећена европском путу.

Јоргос Папандреу рекао је да је прошло 19 година од Самита у Солуну када су отворена врата за Западни Балкан, те да напредак постигнут у европској интеграцији овог региона није довољан и не одговара степену жеље већине држава чланица ЕУ.

Папандреу је изразио наду да ће његов извештај дати допринос убрзавању овог процеса и да ће ентузијазам држава чланица ЕУ за пријем нових чланова порасти, као и наду да ће тренутна криза на истоку подстаћи потребу за консолидацијом пријатељских снага на европском континенту.

Извор: Парламент