Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Прва: Деца не смеју бити мета политичких циљева, систем функционише захваљујући преданошћу свих у њему Вести

Министар просвете Бранко Ружић гостовао је у Јутру ТВ Прве и говорио о јучерашњем дану у београдским школама и дојавама бомби.

Према његовим речима школе које су контрадиверзионе јединице детаљно прегледале, данас нормално организују наставу. Оне које још нису прегледане организују данас онлајн часове.

„Школе ће се, по потреби, прилагођавати условима, а најважније је да годину приведемо крају на регуларан начин“, изјавио је за Прву министар просвете Бранко Ружић.

Ружић је на ТВ Прва рекао да ће, ако то буде потребно, бити примењиван онлајн модел наставе и школска година приведена крају.

Говорећи о надокнади изгубљених часова због дојава о бомбама, Ружић је рекао да неће бити уведена радна субота због јучерашњег дана, али да је потребно да се часови надокнаде сажимањем градива, продужењем наставе или на неки други начин. О томе одлучују директори у складу са дозволом школских управа.

Ружић је истакао да сам систем функционише захваљујући преданости и искуству оних у њему.

„Важно је да и деца схвате да ово није игра, ово је на неки начин психолошки рат и са њима, јер се сада закључују оцене и деца треба да одговарају предмете“, рекао је министар.

Навео је да су, на сву срећу у 100 одсто прегледаних школа дојаве биле лажне и да је то најважније са аспекта безбедности деце. Ружић је оценио да МУП ради посао одлично и додао да не зна чија је идеја о дојави, али да је трагедија да су на мети најмлађи.

Навео је да је дојаве јуче примило 97 основних и неколико средњих школа и нагласио да је жеља да се изазове паника, да се води нека врста психолошког рата. Према оцени Ружића, иде се на изнуривање ресурса, јер нема толико контрадиверзионих екипа.

„Морамо да се изборимо са овим изазовом, деца не смеју бити мета политичких циљева“, нагласио је Ружић. Указао је да је важно да безбедносне службе раде свој посао како би они који то раде што пре били санкционисани и додао да надлежно тужилаштво ради на томе.

Тестови за завршни испит који ће осмаци полагати крајем јуна су спремни и ради се на томе да се безбедност за успешно полагање доведе до перфекције, рекао је Бранко Ружић.

Он је, коментаришући крађу тестова који су се дешавали раније, изразио уверење да ће „и ове године све протећи у најбољем могућем реду“.

„Тестови су спремни, чува се тајност, постоје одређени протоколи како не би долазило до било које врсте пропуста и радимо на томе да сваке године то унапредимо“, рекао је Ружић и додао да у средњим школама има око 75.000 места, од чега око 56.000 за средње-стручно образовање и око 18.500 места за гимназије.

Министар је нагласио да не очекује претеране турбуленције и нерегуларности, те да ни ове године неће бити великих одступања када је реч о структури тестова.

Што се тиче факултета ове или следеће недеље, каже Ружић, на седници Владе биће утврђене квоте за упис.

Извор: Б92/Танјуг