Најновије

Дачић разговарао са амбасадорком Шведске у Србији Аником Бен Давид Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сусрео се данас са амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији Аником Бен Давид.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је да су билатерални односи веома добри, а пре свега пријатељски, искрени и отворени, о чему сведоче узајамне посете високих званичника двеју земаља. Осврнуо се на успешну посету председника шведског Риксдага Андреаса Норлена Србији у августу прошле године, те изразио жаљење што због обавеза у земљи није био у прилици да узврти посету. Истакао је да разумевању и блискости две земље доприноси и бројна српска дијаспора у Шведској.
Председник Скупштине Дачић нагласио је да постоји простор за додатно унапређење сарадње на највишем нивоу, кроз даљу размену посета и наставак сарадње парламентарних одбора. Такође, изразио је задовољство чињеницом да је велики број шведских инвестиција присутан у Србији и додао да је Србија заинтересована за проширење сарадње у области економије.
Дачић је подвукао да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и додао да су нам искуство и подршка Шведске на том путу драгоцени. С тим у вези, навео је да Народна скупштина доношењем законских аката, усклађује домаће законодавство са правним тековинама Европске уније.
Осврнуо се на циљеве одрживог развоја, у ком погледу је Шведска међу водећим земљама у Европи и изразио заинтересованост да Шведска, разменом искустава помогне Србији у успешном остваривању поменутих циљева.
Амбасадорка Бен Давид сагласила се и рекла да о доброј сарадњи сведочи и чињеница да је амбасада Краљевине Шведске у Београду заправо њихова друга највећа амбасада у Европи.
Такође се сложила да двема земљама приоритет треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње, с посебним нагласком на економске односе, с обзиром на велики број шведских компанија које већ послују овде, али и одређен број привредника који су заинтересовани за инвестиције у Србију.


Амбасадорка Бен Давид је истакла да ће Шведска наставити да подржава реформе Србије и да простор за сарадњу постоји и на нивоу парламентарних сусрета, које очекује након конституисања новог сазива Скупштине и формирања Групе пријатељства са Шведском.