Најновије

Ивица Дачић у емисији „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Формирање нове владе није питање математике, већ заједничких политичких циљева Вести

У данашњој емисији “Добро јутро Србијо” гостовао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

На питање колико ће од њега зависити формирање нове владе, Дачић је рекао да то питање није спорно, као и да није у питању процес који ће бити условљен преговорима и додао да ни он ни Вучић никада на тај начин нису између себе разговарали, као и њихове странке.

Овде није питање математике већ заједничких политичких циљева које желимо да остваримо. Десет година смо у коалицији са СНС-ом. Од 2012. године почели су разговори у Бриселу. Овај састав власти није узрочник тога зашто су разговори вођени у Бриселу, већ претходна администрација – казао је Дачић.

Он је истакао да је било веома важно да се Србија представи да није кочничар када је реч о процесу преговора, односно дијалога са Приштином и да тиме пробамо да отворимо врата Европске уније.

Дачић је додао и да ће бити одржана посебна седница 31. маја на којој ће председник положити заклетву.

Техничка влада ради у пуном капацитету. Она не предлаже Законе скупштини која је распуштена и не бави се кадровским решењима, али управља унутрашњом и спољном политиком, без обзира у каквом капацитету ради. Када председник републике положи заклетву покренуће процес консултација, што је Уставом прописано – казао је Дачић и додао да је договорен заједнички приступ изборима још одавно, као и да су наступали заједно и већ направили власт у неким општинама.

Према његовим речима, очекује се наставак сарадње, јер је то у најбољем интересу Србије у наредном периоду.

Када су у питању санкције Русији, ситуација у којој се Србија налази је веома деликатна. Ми не можемо да не осудимо кршење територијалног интегритета Украјине, јер то је принцип који бранимо, али смо рекли да не можемо због својих интереса да уводимо санкције Русији – истакао је он.

Извор ТВ Хепи