Најновије

Интервју Ивице Дачића за Курир: Нећу бити ни министар спољних послова ни полиције Вести

То што се у медијима појавила информација да сам виђен за те функције значи да од тога нема ништа. Мада, има оних који би волели да гласине које сами пуштају постану стварност

Чињеница да се у медијима појавила информација да сам виђен за министра спољних послова или полиције у наредној влади значи да од тога нема ништа, поручује у интервјуу за Курир председник Народне скупштине Ивица Дачић. Тврди и да никаквих разговора о формирају власти није било.

Пустите гласине, оне не праве владу. Мада има доста оних који би волели да гласине које сами пуштају постану стварност, али знајући председника Вучића, то им се не испуњава, на њихову жалост. Са председником Вучићем разговарамо и у контакту смо са њим стално. Као што видите, имамо, као држава, много важног посла који не може да чека да се конституишу парламент и влада. А што се тиче формирања владе и конкретних персоналних решења, о томе ће јавно да се говори онда кад се до њих дође, и о томе ће говорити председник Вучић као лидер највеће партије и председник Републике.

Где бисте ви волели да видите себе у наредној влади, у ком ресору?

Ја сам дуго у политици и одавно сам научио да овај посао није „фонтана жеља“. Добили смо значајно поверење грађана на изборима и они су јасно рекли какву политику треба да води њихова држава. То је једина жеља која је у политици важна и која мора да буде испуњена. Не размишљам о ресорима, и нико из СПС не размишља о ресорима. Ми се не понашамо тако према обавезама које преузимамо. Једино ће бити важно да резултат наше политике буде најбољи могућ за Србију и за наш народ, баш као што је било до сада. Ко ће шта да ради да би се дошло до тог циља, то је стварно најмање важно.

Да ли се већ оквирно зна колико би ресора припало СПС у новој влади, ако је заједно формирате?

Поштујем ваш лист и вашу радозналост, али поновићу, никаквих разговора о формирању владе није било, самим тим ни о ресорима ни персоналним решењима. Значи, све што се објављује су гласине, па и лажи.

Ко би могао да вас замени на месту председника Народне скупштине? Кога бисте ви лично предложили за ту функцију?

То је једна од три најважније дужности у држави, надам се да ће и будући председник бити личност која ће својим ауторитетом и политичком снагом допринети јачању интегритета и улоге парламента. Имаће много посла, и то одмах, чим ступи на дужност.

Опозиција тврди да је за место председника градске скупштине виђен Тома Фила. Шта ви кажете на то?

То је још један пример гласина и неистина. Нису још обављени никакви разговори о формирању градске власти, осим начелне спремности на међусобну коалицију са СНС, што смо се договорили још пре избора. Значи, ако није било разговора, онда нема ни кандидата.

Изјавили сте да није било планирано да водите посебну седницу на којој је председник Вучић положио заклетву. Какав је био првобитни план?

Понављање избора и продужење рокова за жалбе и тужбе, што су тражили европарламентарци и ОЕБС, довело је до тога да још није завршен изборни процес, па самим тим још није конституисан нови сазив парламента. Пошто је уставни рок за ступање на дужност и полагање заклетве председника Републике био 31. мај, то је морало да буде одржано пред актуелним сазивом, што се свакако није очекивало пред изборе.

Имајући у виду актуелну ситуацију у свету, те све јаче притиске на Србију од стране САД и Запада због добрих односа с Русијом и одбијања да им уведемо санкције, какав нам период следи? Треба ли да стрепимо?

Свакако да се Србија налази у веома тешкој геополитичкој ситуацији и да ће бити потребно много мудрости и храбрости да се сачувају мир и стабилност. Сигуран сам да председник Александар Вучић води одговорну политику у најбољем интересу Србије, свих њених грађана и српског народа у целини. Тој његовој борби желим да помогнем и дам допринос, да учествујем у остварењу заједничких циљева, а не да допуњавам своју политичку биографију.

О Зорани Михајловић

Сигуран сам да Запад има фаворите међу српским политичарима

Како гледате на отворене поруке министарке Зоране Михајловић да Србија треба да уведе санкције Русији? Да ли је у питању искрена намера за добробит Србије или пак додворавање Западу?

  • Србија не треба да се додворава никоме, ни Истоку ни Западу. Како су Енглези давно написали да у спољној политици нема сталних пријатеља ни сталних непријатеља, већ да су стални само енглески интереси, тако треба и Србија да се понаша. Мислим да је став Србије који је утврђен на седници Савета за националну безбедност, одмах на почетку кризе, јасан и одговоран, и да је у свим овим недељама показао своју исправност. У том смислу, и ја лично пружам пуну подршку председнику Александру Вучићу, који је такав став и предложио на седници. И Запад и Исток сигурно имају своје фаворите међу нашим политичарима, али никако да схвате да такви код Вучића немају шансе.

Извор: Курир