Најновије

Гостовање Ђорђа Милићевића на ТВ Прва: Потпуно оправдан став државе да не уведе санкције Русији Вести

Немачки канцелар Олаф Шолц данас стиже у Београд, да ли ће тражити да уведемо санкције Русији? Ко ће формирати власт у Београд и да ли ће исти партнери направити и републичку владу? О томе у јутарњем програму за ТВ Прва говорио је потпредседник ГО СПС Ђорђе Милићевић.

„Данашња посета Шолца је веома важна и значајна за Србију, без обзира на то што ће теме разговора вероватно бити тешке. Али, као што сам рекао ова посета је веома важна, пре свега, јер је Немачка наш веома значајан партнер, значајан инвеститор. У овом тренутку у Србији, више од 70.000 грађана Србије, ради у немачким компанијама“, рекао је Милићевић.

Додао је: „Какви ће бити ставови немачког канцелара ми у овом тренутку само можемо да нагађамо и анализирамо на основу медијских истраживања које смо имали у протеклом периоду“.

На питање да ли ће Србија увести санкције Русији, потпредседник ГО СПС је поручио: „Србија се налази у једној тешкој али исправној позицији, ми желимо добру билатералну сарадњу и са Истоком и са Западом, али у свему томе треба да тражимо свој интерес.

Србија је осудила угрожавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине, али није ишла даље са рестриктивним мерама. Јер, шта значи увести санкције Русије, шта је интерес Србије у овом тренутку? Да није било Русије, када говорим ово не заступам ни проруску ни прозападну политику, већ заступам искључиво просрпску политику, политику која је у најбољем интересу грађана Србије. Чињенице су, да није било Русије, Србија би данас била геноцидна држава, а Срби би били геноцидан народ. Стално слушамо претње или Косово или санкције Русији, и те претње ће постојати и у наредном периоду само зато што Србија не жели да постане део „чопора“, зато што жели да задржи своју самосталност. Данас се говори о угрожавању територијалног интегритета и суверенитета, што се тога нису сетили пре 23 године, данас се говори о поштовању резолуције Савет безбедности УН, а зашто онда нису поштовали резолуцију 1244 УН?“.

Сутра ће бити конституисана градска скупштина када ће престоница Србије добити нову владајућу већину, да ли ће СПС бити у њој?

„Да, како је и планирано сутра ће бити конституисана градска скупштина. Председник СПС Ивица Дачић о томе је говорио током јучерашњег дана, СПС ће чинити део владајуће већине у Београду, а Никола Никодијевић ће поново преузети одговорност председника градског парламента“, рекао је он.

Када је реч о републичком парламенту, Милићевић истиче да се о томе још увек није разговарало, а како каже за СПС то није питање математике.

Извор: Б92