Најновије

Интервју Бранка Ружића за Курир: Очекујем да будућа влада буде формирана на државотворној платформи, која ће значити унапређење друштва социјалне правде Вести

Увек сам и увек ћу бити за разговор и дијалог и са синдикатима просвете сам увек разговарао и гледао да изнађемо најбоље решење. Волео бих да до протеста не дође, јер смо се заједно борили за много тога

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже да се министарство на чијем је челу током протекле школске године трудило и борило да пружи најбоље нашој деци. Он истиче да се и у условима пандемије настава одвијала готово несметано. И таман кад смо излазили из проблема с ковидом, дочекала нас је серија лажних дојава о бомбама. Ружић не очекује ни ове године, како што је некад раније био случај, проблеме на малој матури кад је реч о цурењу тестова.

Тим за праћење школа ме је известио да је у овој школској години било само 0,6 одсто онлајн наставе у основним, односно два одсто у средњим школама. Управо ови подаци говоре колико смо се борили да пружимо најбоље нашој деци, што је свакако учење у самим школама, уз истовремену максималну заштиту здравља и ученика и запослених – каже у интервјуу Куриру министар Ружић и додаје да је током његовог мандата доста уложено у инфраструктуру, али и у подршку развоју науке и технологије.

Проширили смо капацитете предшколских установа, како би се смањиле листе чекања и повећао обухват деце. Доградњом и реконструкцијом ученичких и студентских домова проширујемо капацитете и омогућавамо боље услове за боравак ученика и студената. Такође, како бисмо унапредили услове за рад и учење, градимо нове зграде факултета. Наука и иновације су кључне за конкурентност и развој наше земље. Зато смо основали Институт за вештачку интелигенцију, започели изградњу зграде центра изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде – Биосенс института, осигурали сталну подршку научницима и истраживачима кроз Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност, а истовремено обезбеђивали стипендије за надарене студенте и научнике. Наравно, задовољан сам што је усвојена и нова Стратегија развоја образовања и васпитања до 2030, као и Стратегија научног и технолошког развоја до 2025. године „Моћ знања“ – истиче Ружић.

После короне и свих мука и недаћа које је ова болест изазвала у организовању наставе и спровођењу плана и програма, образовање се сад суочава с новим проблемом, дојавама о подметнутим бомбама у школама и на факултетима. Како министарство решава овај проблем, поготово у тренутку кад су актуелни матуре и пријемни испити?

Гломазни систем, какав је просвета, увек ће бити пун изазова, то је очигледно и његов највећи квалитет је управо тај што су сви у њему окупљени око истог циља – да су нам сва деца безбедна, срећна и најбоље могуће едукована. Нажалост, ове дојаве о бомбама, као и корона претходних година, нису нимало лако решиви изазови, већ су они који садрже тенденцију потпуне блокаде наставе. Срећом, уз нашу добру интерну координацију и изузетну сарадњу с колегама из Министарства унутрашњих послова, и поред ових претњи успевамо да одржимо све редовне активности и приведемо школску годину крају. И то ћемо учинити, упркос малициозним жељама оних који чине недопустиво и врше атак на нашу младост, будућност нашег друштва.

НОВОЈ ВЛАДИ

Још је рано да се говори о саставу

Предстоји нам формирање владе. У Београду је формирана већина. СНС и СПС су на локалу наставили сарадњу. Да ли ће то бити пресликано и на републичком нивоу? Надате ли се останку у влади? Према проценама кладионица, готово сигурно остајете.

Очекујем да будућа влада буде формирана на државотворној платформи, која ће значити унапређење друштва социјалне правде, економски развијене Србије, баштињење европских вредности и афирмацију и очување свих националних и идентитетских карактеристика. Међутим, имајући у виду да званични резултати још увек нису објављени, па самим тим формално избори нису завршени, преурањено је говорити о будућем политичком саставу владе, а посебно узимајући у обзир велике изазове с којима се Србија суочила и с којима ће се суочавати, на спољнополитичком плану пре свега. Увек сам био вођен тиме да је најважније да тим постиже резултате у интересу грађана, а не да се инсистира на хтењу и жељама било ког појединца.

Уколико ипак СПС не уђе у владу или ви останете без функције, чиме бисте се бавили?

Политичар који на одговоран начин сагледава интерес друштва у којем даје свој максимум и допринос развоју није у позицији да мења свој приступ у зависности од тога да ли је на власти или у опозицији. Увек сам лично имао јасан став и у континуитету тежио да помогнем стварању вредносног оквира који је најбољи за наш народ.

Последњих неколико година мала матура је задавала велике проблеме организаторима, а питања с тестова су доспевала до ученика пре званичног полагања. Можемо ли очекивати да ће ове године бити другачије и да званични тестови неће доспети у јавност пре дана кад буде предвиђено полагање мале матуре?

Сваке године додатно се ради на томе да се сви процеси у оквиру те активности унапреде како би се избегли могући пропусти. Одржавамо редовне састанке с представницима завода, МУП, „Поште“, Канцеларије за ИТ, „Батута“, ФОН, начелницима школских управа, директорима школа и другима. Прецизно се зна ко је за шта одговоран у ланцу и какве су мере заштите, па и казне уколико некоме падне на памет неко непочинство. Пре две године велики део посла смо дигитализовали, увели Државни принтинг центар, где се штампају тестови, као и скенинг центре и имамо дигитално прегледање тестова, што омогућава виши квалитет и повећава брзину прегледања уз истовремено смањење броја прегледача. Прошле године није био нити један проблем, а не очекујем га ни ове године.

О покојном колеги

Србија је другачија и сиромашнија без Мрке

Прошло је шест месеци од смрти почасног председника СПС Милутина Мркоњића. Познато је да сте били изузетно блиски. Да ли вама лично недостаје? Да ли вам фале његови савети из богатог животног и радног искуства? Да ли недостаје странци? Какав је СПС без Мрке?

  • Србија је другачија, различита и сиромашнија без Милутина Мркоњића. За мене лично, нити ће он нити његове драгоцене досетке, савети, понекад и шеретске псовке нестати из живота свих нас. Он је записао своје име и презиме крупним словима у нашој историји и увек ће бити с нама.

Да ли је предвиђено повећање плата запосленима у просвети или ће и ова школска година, као и многе раније, почети штрајком наставника?

Не би ме изненадило да и овај 1. септембар традиционално започне у том маниру имајући у виду да синдикати већ годинама износе своје ставове почетком школске године. Увек сам и увек ћу бити за разговор и дијалог и са синдикатима просвете сам, као и са другим циљним групама где год да сам радио, увек разговарао и гледао да изнађемо најбоље решење. Можда нисам могао да обезбедим све што су тог тренутка хтели, али дијалог је био увек базиран на искреном односу и уз поштовање. Волео бих да до протеста не дође, јер смо се заједно борили за много тога, али, наравно, сви законски омогућени механизми за синдикалну борбу су ту.