Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Ало: СПС је спреман на пун допринос даљој стабилизацији и успону државе Вести

Ђорђе Милићевић, потпредседник СПС-а и један од најактивнијих посланика те странке у парламенту, у интервјуу за Ало поручује да је СПС спреман на пун допринос даљој стабилизацији и успону државе као део будуће републичке власти, али да ће одлуку о томе донети председник Александар Вучић и СНС.

Ускоро ће бити конституисан републички парламент у саставу који гарантује жестоке окршаје на седницама. Какву атмосферу очекујете?

Желим да верујем да све политичке странке које ће имати своје представнике у парламенту схватају коликим изазовима и притисцима је Србија у овом тренутку изложена, зато је важно да се политиканство остави по страни, да парламент као глас народа буде место демократског сучељавања мишљења и ставова како бисмо дошли до најбољих решења, решења која ће бити у најбољем интересу грађана. Ваљда је заједнички именитељ свима Србија и њен просперитет, много је политичких странака на политичкој сцени Србије, али је једна Србија.

Хоће ли СПС бити део републичке власти и у ком капацитету?

Свакако изражавамо спремност да дамо свој допринос даљој стабилизацији и успону Србије, али наравно, одлуку о томе ко ће чинити будућу коалицију донеће Александар Вучић и СНС, као политичка опција која је имала највеће поверење грађана на парламентарним изборима. Што се конкретно тиче СПС, та тема никада није сагледавана као процес који је условљен некаквим преговорима. Никада председник СНС Александар Вучић и председник СПС Ивица Дачић, као и наше странке нису на тај начин разговарали. Овде није питање математике, нити је суштина у томе ко ће шта радити, већ је суштина у реализацији заједничких политичких циљева који воде ка даљем просперитету Србије. Подсетићу, ми смо непосредно пред парламентарне и председничке изборе договорили да наставимо нашу сарадњу и направили договор око заједничког председничког кандидата. СПС је поносан на све оно што смо урадили у протеклих 10 година сарадње са СНС-ом.

Јесте ли гледали пренос прве седнице Скупштине Београда? Како вам се све то чинило?

Надам се да се та атмосфера неће пренети и на републички парламент. Могу да схватим да је неко опозиција владајућој коалицији, али не могу да схватим да можете бити опозиција својој држави, својим грађанима. Критика зарад критике, без аргумената, да би се дошло до јефтиних политичких поена је нешто што су грађани Србије одавно препознали.

Шта мислите о одлуци СНС да Александар Шапић буде градоначелник?

Легитимно је право СНС као политичке опције која је победила на градским изборима у Београду, да предложи кандидата за градоначелника. Ми ћемо ту одлуку свакако подржати.

Како видите актуелну ситуацију у свету? Какви све притисци очекују Србију, хоћемо ли успети да се изборимо са њима? Шта ви лично мислите, треба ли уводити санкције Русији?

Сматрам да су председник Србије и државно руководство нашли праву меру тиме што су осудили кршење територијалног интегритета Украјине, придружили се политичким резолуцијама на ту тему, али нису уводили рестриктивне мере. Сваки дан чујемо притиске и претње у контексту независност тзв. Косова или санкција Русији, и ко зна какве нас претње још очекују и шта све може да буде, али више од 100 дана је прошло, а председник Србије и државно руководство воде и даље исту политику. Дакле, Србија је једина у целој Европи, једна мала земља и по површини и броју становника, међутим поносна, која не води ни проруску ни прозападну, већ своју самосталну политику. Србија не жели да буде део чопора, налазимо се на европском путу, никога нисмо увредили и ничим нисмо допринели сукобу.

Јавности је позната прича о вашој саобраћајној несрећи и свему што сте после тога преживели. Рекли сте да вам је остало још операција које треба да обавите? Колико и када?

Надам се да ће то бити само још једна. Када? Оног тренутка када лекари процене да је време за то. Трудим се да не размишљам о томе и водим се речима Иве Андрића да оно што не боли није живот, а оно што не пролази није срећа.

Враћају ли вам се те стравичне слике удеса и како успевате то да превазиђете?

И слике и последице су нешто са чиме сам морао да научим да живим и да се носим. Покушавам да увек размишљам позитивно и да све оно што нисам у овом тренутку у могућности да радим, а саставни је део живота, надоместим ставом да живети не значи само дисати, већ и радити.

Имате ли нелагоду кад седате у кола?

Након хиљада и хиљада пређених километара после удеса, такву врсту нелагоде више не осећам. Време које проводим у колима, а оно је често и дуго, трудим се да искористим на најбољи могући начин, да обавим послове које нисам стигао.

Да ли после свега мислите да је одлука СПС да нема свог председничког кандидата, већ да подржи Александра Вучића била оправдана?

Да, наравно, јер председник Србије Александар Вучић представља гарант политичке стабилности и политике континуитета, као што сматрамо и да је наставак сарадње СНС и СПС у најбољем интересу грађана Србије.

Извор: Ало