Најновије

Ивица Дачић на Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру Вести

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић оценио је данас да, без обзира што се о кандидатури тзв. Косова за чланство у Савету Европе доста говорило, изгледа да је свима у овом моменту одговарало да то баш не буде одмах на дневном реду и додао да ће се о томе вероватно тек на јесен нешто више знати.

Дачић је новинарима у Стразбуру, после седнице Парламентарне скупштине Савета Европе, на којој је учествовао као шеф делегације српског парламента, казао да питање „Косова и њихова кандидатура за чланство у Савету Европе“ још није ушло у процедуру.

„Изгледа да је свима у овом моменту одговарало да то баш не буде одмах на дневном реду, тако да та тема још није дошла на седницу Комитета министара. Пре него што ПС СЕ покрене процедуру, о томе би требало да покрене тему Комитет министара спољних послова земаља чланица Савета Европе“, појаснио је Дачић.

Како наводи, у међувремену се чуло да тзв. Косово тражи неки посебан статус специјалног госта или нешто што би их припремало и дало могућност да буде део ПС СЕ.

„Али, до те иницијативе није дошло, тако да у сваком случају имају право да учествују као гости посматрачи у неким радним телима, али за сада нема промене у њиховом статусу. Када ће то бити, о томе ће се вероватно тек на јесен нешто више знати“, каже председник Народне скупштине.

Осврћући се на непосредни повод његовог учешћа на трећем редовном заседању и 17. седници ПС СЕ, на којем је представљен Извештај о изборима у Србији 3. априла, посматрачке мисије ПС СЕ, Дачић наводи да увек има одређених политичких групација које имају одређене примедбе.

Ипак, примећује да је од великог значаја то што је шеф мисије ПС СЕ и аутор Извештаја Александар Поцеј рекао да је њихов закључак да су избори спроведени у демократској атмосфери.

„Изнео сам наше ставове и историјат међустраначког дијалога, захвалио се на њиховом присуству. Ово је једно од последњих учешћа ове делегације у ПС СЕ зато што се надам да ће за следеће заседање бити изабрана нова делегација“, казао је председник парламента.

Дачић ће данас разговарати на билатералном састанку у Стразбуру и са Јоргосом Папандреуом, премијером Грчке.

Извор Танјуг