Најновије

Бранко Ружић на Палама са представницима Уније студената РС Вести

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас на Палама са представницима Уније студената Републике Српске о начинима сарадње са студентским удружењима у Србији.

Ружић је указао на значај студентског организовања, које је, истиче, важан чинилац развоја високог образовања.

„Најпоноснији смо на нов Закон о студентском организовању. Установили смо студентске конференције и студентске парламенте, уредили начин њиховог финансирања и надлежности, одабир чланова, али једна од значајнијих новина јесте могућност да представници студената учествују у раду факултета и имају право на одлучивање“, поручио је Ружић, наводи се у саопштењу Министарства.

Он је рекао да је приликом израде тог закона постојала добра сарадња са Студентском конференцијом универзитета Србије (СКОНУС) и да су захваљујући томе „постигнути сјајни резултати када је реч о побољшању услова студирања“.

Када је реч о сарадњи студената из Србије и Републике Српске, Ружић је најавио да ће заједнички бити обележен Дан српског јединства и националне заставе на Палама и да ће тим поводом бити присутно више од 1.000 студената.

„Желим да истакнем да студенти Републике Српске и Србије на свим нивоима образовања имају истоветан статус и да се све дипломе признају без нострификације“, навео је Ружић и додао да ће у наредну академску годину на терет буџета државе моћи да се упише 29.790 студената.

На састанку је било речи и о моделу дуалног образовања и о могућностима да се такав вид студирања уведе у Републици Српској по узору на Србију, као и о питању стипендирања студената из Србије у Српској.

Ружић је данас присуствовао и Другој регионалној конференцији „Сарадња институција, јавног и приватног сектора и НВО“ на Економском факултету на Палама, стоји у саопштењу ресорног министарства.

Он је говорио о значају дијалога и подршке НВО у креирању јавних политика, као и о заједничким напорима за постизање вишег нивоа очувања националног идентитета.

Извор Танјуг