Најновије

Ивица Дачић на Видовданском сабору Горава Крајчиновићи на Тромеђи Вести

ВИДОВДАНСКИ сабор Горава Крајчиновићи по 28. пут је био тачка окупљања тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, са нешто око пет хиљада посетилаца и учесника спортско-традиционалних такмичења и забаве за незаборав „под шатром код газда Младоја“.

Овогодишњу манифестацију саборности тромеђе посетио је и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, дајући тако подршку процесима ревитализације села и граничних општина југозападне Србије у настојању бољег повезивања локалних чинилаца и републичког нивоа власти у програмима заустављања миграција и очувању становништва овог крај на вековним огњиштима.

Уз традиционалне спортске атракције сабора – скок удаљ, бацање камена с рамена, трка ђедова по крвном сродству и трка ветерана преко 70 година, у Крајчиновићима су се окупили и чувари старих заната од Жабљака преко Пљеваља до Прибоја, који су се надметали у дисциплинама Сеча дебла тестером кладаром и Сеча трупца дубећом тестером. Гости сабора су уживали и у коњичкој трци и дисциплини извлачења трупца воловима. Гостима су се представиле и жене из Удружења „Сачувајмо село“ из Прибојске Бање као и рафтинг репрезентације Србије са Лима из Прибоја.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић, није крио своје одушевљење оним што је видео на сабору у Крајчиновићима.

Ово је веома значајан део наше земље гледано геостратешки, а мени је посебно битан јер је одавде наша посланица Дијана Радовић. На њену молбу сам дошао и нисам се покајао. Пошто и ја потичем са села, ово је била прилика да се подсетим мало некадашњих сабора. Ја сам одушевљен што уопште опстаје ова традиција, у општем времену комерцијализације и општег тражења других вредности мало се заборавља на традиционалне ствари. Наша је обавеза да се овај крај помажемо и додатно развијамо – казао је видено расположен оним што је видео у Крајчиновићима Ивица Дачић.

Након две „корона године“ које су изискивале многа одрицања и реметиле организацију свих манифестација, овогодишњи Сабор је само доказ више колико су се људи ужелели дружења, забаве и сусрета људи овог некада јединственог простора, истакла је Дијана Радовић, организаторка 28. Видовданског сабора.

Извор Новости