Најновије

Обраћање Ивице Дачића на затварању Купа Математичке гимназије Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на затварању Купа Математичке гимназије.

Обраћање председника преносимо у целости:

Драги такмичари,

Поштовани професори,

Велико ми је задовољство да вам пожелим добродошлицу у Народну скупштину и да вам кажем да ми је велика част да се упознам са најбољим младим математичарима из чак осам европских земаља. Морам одмах да вам признам да у школским данима нисам био од оних који су бриљирали из математике, шта да радим, имао сам више интересовања за друштвене науке. Али још од тада и дан данас имам огромно поштовање према добрим математичарима, физичарима и информатичарима, зато што се они баве фундаменталним знањем и наукама, на којима почива све чиме се бавимо, па чак и закони које доносимо овде у парламенту.

Нарочито желим да поздравим госте Србије и Београда, вас који сте дошли на Куп наше Математичке гимназије из других земаља – желим да вам ово такмичење остане у лепом сећању, без обзира да ли сте освојили неку награду или нисте. Ваш домаћин – Математичка гимназија из Београда је понос наше земље и ако сте први пут у Србији, нисте могли да добијете домаћина који има већи углед и поштовање.

Ми који се бавимо јавним послом и водимо рачуна о нашим талентима и њиховим наставницима и менторима, добро знамо да морамо да их подржимо највише што можемо и да стојимо иза њих у свему што раде. Математичка гимназија је за Србију већ деценијама велики расадник талената, младих научника и истраживача и добро знамо да свако ко је успешно прошао кроз њу, биће без сумње међу најбољима у каснијем усавршавању и на послу којим ће се бавити.

Својим знањем и вредним радом ви сте заслужили нашу максималну подршку, јер од вашег успеха у школовању и у оваквим међународним такмичењима, зависи колико ћемо убудуће имати добрих стручњака, инжењера и научника. И то баш у областима које данас одређују пут којим се свако наше друштво развија.

Ви сте данас најбоље што имају све наше земље, када је реч о математичким наукама и треба да тога будете свесни. Немојте само да вас то сазнање уљуљка и да престанете вредно да радите, јер ћете моћи да останете најбољи и да још више напредујете једино ако наставите да радите овако као и до сада, заједно са вашим посвећеним наставницима.

Надам се да су вам Математичка гимназија, Београд и Србија били добри домаћини и да ћете одавде да понесете само лепе успомене. Надам се и да ћете поново да дођете, не само на математичко такмичење, него и сутра када будете врхунски научници или инжењери да наставимо да радимо на заједничким пословима и пројектима. Наша врата су вам увек отворена и увек можете да рачунате на подршку нас старијих.

Хвала вам и честитам вам на резултатима које сте остварили на Купу Математичке гимназије!

Извор парламент