Најновије

Интервју Бранка Ружића за Ало: Не тргујемо за улазак у Владу али имамо одличан тим и капитена Вести

Бранко Ружић, високи фимкционер СПС, први потпредседник Владе и министар просвете, у разговору за наш лист говорећи о новој влади поручио је да је, по њему, логично да социјалисти и напредњаци наставе сарадњу јер су резултати избора јасно показали колики легитимитет црпи политика коју персонификује председник Србије, а симболизује коалиционо прегалаштво СНС и СПС.

Почео је упис у средње школе за ученике који су распоређени у првом уписном кругу, грађани хвале упис електронским путем, да ли сте Ви задовољни?
Сматрам да оно што радимо за будућност нашег друштва, наше младе генерације, за државу, за грађане, мора бити урађено најпосвећеније, најисправније, на најбољи могући начин и управо тако је и спроведен завршни испит. Сходно томе, могу само да кажем да сам захвалан свима, али сам и поносан што сам имао прилике да са свим овим сјајним људима у просвети, полицији, пошти, Канцеларији за ИТ и еУправу, Батуту и на ФОН-у спроведем и ове године сјајан посао. Дигитализоване тестове смо прегледавали, деца су имала и еВежбаоницу први пут ове године, а еУпис функционише перфектно, родитељи дигитализацијом уписа из удобности свог дома могу да заврше све обавезе, па и тамо где је потребан здравствени преглед. Ово су сјајне ствари за нашу државу и треба да будемо поносни. А задовољство оних које то највише дотиче, ученика и родитеља јесте мера и мог личног задовољства.

Осмаци су ове године слабије урадили тест у односу на прошлу, како то коментаришете?


Резултати јесу незнатно слабији у односу на претходну годину, али су с друге стране бољи у поређењу са претпрошлом годином. Ове године имамо школе у којима је ученицима за упис било потребно и више од два поена у односу на прошлу годину. Да подвучем, знање које су ученици
показали је слично као и претходних година, али не смемо игнорисати и чињеницу да је завршни испит полагала генерација ученика која је више од једне школске године учила у специфичним околностима изазваних пандемијом. Предстоји нам дубља анализа коначних резултата завршног
испита и постигнућа ученика, која увек даје одговоре и смернице за даље унапређење и наставе и усавршавања наставника и развоја установа, као и самих тестова.

Слабије знање су показали на тестовима из српског језика, да ли Министарство спрема стратегију за очување језика и ћирилице?

Она већ постоји. У Стратегији која обухвата развој образовања и васпитања у Србији до 2030. године већ су обухваћени циљеви и активности које се односе на ову тему. Један од циљева је и унапређен однос према српском језику и књижевности као основним елементима националног и
културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори и региону. И у том смислу ми смо већ успоставили сарадњу са кључним научним и стручним институцијама, факултетима, како бисмо обезбедили стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности. Потребно је, такође, да наставнички факултети више пажње усмере на
методичку обуку наставника, односно свеобухватну припрему будућих
наставника за обављање посла за који се школују. Ми смо управо ради изучавања српског језика, културе и наше традиције основали Образовни центар у Тршићу у којем стално имамо едукације,
семинаре и друге активности. Управо су тамо ученици из дијаспоре јер је важно да што боље упознају свој језик и традицију.

Председник Србије је најавио тешку зиму, да ли ће бити грејања у школама?


Болнице и школе су увек биле приоритет за функционисање у нашој држави и
верујем да ћемо школску годину и започети и одржати без већих проблема.

Да ли Министарство припрема стратегију у случају да буде рестрикција?

И у том случају, као и у претходне две године које су биле обремењене разним врло комплексним изазовима, школе су функционисале, континуитет образовно-васпитног процеса није доведен у питање, а деца, што је најбитније, нису била на губитку. Будућа Влада Србије, уверен сам, неће дозволити да буде другачије уколико се суочимо са енергетским изазовима.

Да ли сте задовољни учинком на челу Министарства просвете и шта је могло боље?


Манир бављења јавним послом од друштвеног интереса и државног значаја из моје личне перспективе подразумева одговорност, марљивост, тимски рад, конкретне резултате који се виде, осете, а не буду производ нечијег феноменалног ПР-а. Није на мени да оцењујем учинке, већ на
јавности и онима који су политички власни за тако нешто.

Србија ће наредних месеци добити нову Владу, очекујете ли наставак сарадње СНС-СПС?


Државотворност, одговорност, преданост у реализацији прокламованих циљева, свих Влада до сада од 2012-е године, красили су у вредносном смислу коалициону сарадњу СНС и СПС и донели велики бољитак за грађанке и грађане Србије.
Наш заједнички председнички кандидат Александар Вучић доминантно је победио у првом кругу и 2017-е, а и ове године. Социјалисти су на то поносни, као и напредњаци, али превасходно је то јасна порука колики легитимитет црпи политика коју персонификује председник Србије, а
симболизује коалиционо прегалаштво СНС и СПС. Такодје, СПС је на овим парламентарним изборима направио велики искорак од 100.000 гласова носиоца суверености наше земље, и тиме доказао виталност, трајање и потенцијал за будућност. Моје скромно мишљење је да политичка логика и здраворазумско промишљање наводи на једини могући закључак.

Видите ли себе у новој влади и на којој позицији видите Ивицу Дачића?


Када трајете као партија више од три деценије, утичете у том периоду на многе друштвене процесе, носите се са кризама унутар и споља, кормиларите важним спољнополитичким рутама, доносите превагу као политички одлучилац у ком смеру ваша држава иде, онда је јасно да политику не сагледавамо као трговину и петсонална задовољења. Јер да је тако, били би избрисани са политичке сцене поодавно, као уосталом и многи политички актери који су баштинили такав модел понашања. Нама је важна стратегија, циљеви и политичка платформа око које окупљамо. Имамо одличан кадровски тим, на челу са капитеном, председником Дачићем.

Како оцењујете сарадњу са премијерком Аном Брнабић?


Имам ту част да сарађујем са премијерком Брнабић у оба њена мандата и рекао бих да је сарадња више него коректна, пре свега на реализацији пројектованих циљева, али и у персоналној равни.

Да ли ћете ове године ићи на годишњи одмор?

Наравно да имам у плану да барем један мали, кратак период године посветим породици и проведем лепе тренутке са њима.

Извор: Ало Фото: Танјуг