Најновије

Ђорђе Милићевић за Курир: СНС и СПС треба да наставе сарадњу Вести

Током консултација са председником Србије Александром Вучићем постигнут висок ниво сагласности и позитиван став о односима Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, као и потреби наставка сарадње, каже у интервју за Курир члан Председништва СПС Ђорђе Милићевић.
Сарадња две странке, како каже, никада се није темељила на математици, уцењивачким преговорима и морању, већ искључиво на заједничким циљевима.

  • Реализација тих циљева и резултати у протеклих десет година јасно указују да
    заједно можемо да одговоримо свим изазовима и притисцима. Јединство Србије и
    политичка стабилност су данас најпотребнији, СПС је спремна да у свему томе да
    свој допринос, а коначан одговор на питање како ће изгледати и ко ће чинити Владу
    Републике Србије даће председник СНС и СНС.

Спекулише се да су потенцијални министри Ивица Дачић, Бранко Ружић, Александар Антић и ви. Има ли истине у томе? Постоји ли још неки кандидат међу социјалистима за министарску функцију а да га нисмо поменули?
-Разговарало се начелно и суштински, а не персонално. Исувише озбиљна и сложена ситуација у којој се Србија налази свакако подразумева да државотворне странке, попут СНС и СПС, разговоре не своде на тако поједностављен начин. Нисмо дошли са циљем да кроз лицитирање именима трагамо за начином како да приграбимо што већи део власти, већ да сагледамо шта и на који начин можемо нешто конкретно да урадимо.

Да ли бисте прихватили министарску функцију и који бисте ресор желели да водите?
-Када политику сведете на личне жеље, интересе и богаћење сопствене биографије, онда је суштина изгубљена. Никада се нисам пробудио са размишљањем шта је то што држава или моја партија могу да ураде за мене, већ шта је то што ја конкретно, тога дана могу учинити, као допринос напретку и развоју Србије, а самим тим и свој СПС. Велика је одговорност на свима нама, као и очекивања грађана, и немамо то право да ту одговорност пребацимо на будуће генерације које долазе, то би било крајње неодговорно. Војник сам партије и глас народа, радим и говорим оно шо народ мисли. Који год посао обављао у наредном временском периоду, као и до сада, радићу одговорно, озбиљно и посвећено, у најбољем интересу грађана.

Разговара ли се о томе да Дачић буде премијер и какви су изгледи за то?
-Ми смо током изборне кампање јасно говорили да је најбоље за Србију Александар Вучић-председник, Ивица Дачић – премијер. Ивица Дачић никада није бежао од одговорности и наравно да је спреман да се прихвати те одговорне дужности, ако је то мишљење и став СНС.

Ко би по вама из редова социјалиста требало да буде у влади?
-Ако СПС буде део Владе Републике Србије није суштинско питање ко, већ на који начин, као странка можемо да помогнемо и да допринесемо реализацији прокламованих циљева и начела.

Извор Курир