Најновије

Бранко Ружић: Прича о затварању неких школа је бесмислена Вести

Поводом спекулација које су се појавиле у јавности да Министарство просвете, науке и технолошког развоја настоји да затвори сеоске школе спајањем одељења различитих разреда, први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да је у питању потпуна бесмислица.

Он је објаснио да министарство не затвара школе нити чини било шта на штету ученика.

„Приоритет министарства увек је био и биће ученик“, рекао је Ружић.

Према његовим речима, спајање ученика различитих разреда није гашење школе, као што је то представљено у јавности, нити је новина у систему образовања и васпитања.

Такав вид наставе примењује се годинама уназад у појединим мањим местима у школама са малим бројем ученика од првог до четвртог разреда, наведено је у саопштењу Министарства просвете и додаје да су такве школе и данас и реалност и потреба.

Управо на предлог директора, последњим изменама Закона о основама система образовања и васпитања, дата им је могућност, а не обавеза, да због боље организације и квалитета наставе, споје ученике различитих разреда и од петог до осмог разреда, указао је Ружцих.

„Тенденција министарства овим новинама у закону није да школе угаси, већ да се омогући модел наставе који ће за децу бити подстицајан и који ће им омогућити социјализацију и тимски рад који су веома важан сегмент образовања и квалитетног развоја ученика“, истакао је он.

И данас, према његовим речима, постоје места у Србији у којима школу похађа само шест ученика од првог до осмог разреда, као и да је тренутно 69 основних школа са мање од 50 ученика, а не 350 како се наводи у медијима.

Министар је рекао да разуме и да поједини излазе у јавност ради политичке промоције или борбе за функцију, али шта год да је мотив, јавности треба да се каже истина и сви би требало да буду свесни чињенице да се деценијама уназад суочавамо се белом кугом, да је она карактеристична за мале сеоске средине и да су се неке школе затвориле саме од себе, јер није било више ученика у тим местима.

Важно је подвући да када је реч о матичним школама, прошле године ниједна школа није затворена.

Министар је указао да се дешавало да је привремено престало са радом неко издвојено одељење школе јер у тој школској години није било ученика који су стасали за упис у први разред, као и ученика у било ком другом разреду основне школе.

Било је случајева и да су поново отваране када су стасале нове генерације или је дошло до прилива становништва, рекао је Ружић.

Извор Танјуг