Најновије

Делегација СПС положила венац поводом 119. година од оснивања Српске социјалдемократске партије Вести

Делегација СПС, коју је предводио председник Ивица Дачић, положила је данас венац испред зграде у којој је одржан оснивачки конгрес Српске социјалдемократске партије у Београду.

Поводом 119. година од оснивања те партије, Дачић је подсетио да је Српска социјалдемократска партија, чији је први председник био Драгиша Лапчевић, настала на данашњи дан 1919. године и да је променила назив у Комунистичку партију 1920. године.

„Од ове године славићемо и 2. август као дан оснивања прве Социјалистичке партије у Србији, а то је било 1903. године“, казао је Дачић.

Дачић је навео да је Социјалистичка партија у Србији, која је прва основана, била чланица Друге интернационале, те да се борила за основна радничка права и била на „удару“ тадашњег режима.

Истакао је да се програм СПС заснива на истим идејама које су биле актуелне у том времену, као што су идеје солидарности, равноправности, социјалне правде.

„Један од основача партије, Димитрије Туцовић, погинуо је у Првом светском рату бранећи нашу земљу и свој народ“, казао је Дачић.

У делегацији СПС били су председник Извршног одбора ГО СПС Владан Заграђанин, потпредседник ГО СПС Александар Антић и председник Градског одбора Београда Никола Никодијевић.

Информативна служба ГО СПС

Фото: Фонет и СПС