Најновије

Интервју Снежане Пауновић за Објектив: Дачић и Вучић су спремни да заштите Србију мудром и одговорном политиком Вести

Потпредседница Народне скупштине Србије и члан председништва СПС Снежана Пауновић у разговору за Објектив каже да се нада аргументованој расправи на седницама. Ипак, не искључује могућност да ће поједини посланици покушати да се промовишу кроз агресиван наступ.


Изабрани сте за потпредседницу Скупштине Србије, која је ваша улога у наредном периоду?

– По Пословнику Народне скупштине Републике Србије, потпредседници помажу у раду и председавању председнику НС, али имају могућност, између осталог, и да покрећу одређене иницијативе. Сматрам да је неопходно да се настави традиција постојања Женске парламентарне мреже, то ће бити први задатак у овом сазиву.
Какву сарадњу очекујете са потпредседницима Борком Стефановићем и Зораном Лутовцем?

-Господин Лутовац је већ приликом гласања за потпредседнике НСРС показао да не поштује договор који је постигнут на консултацијама, народски речено, погазио је своју реч. За разлику од њега, колега Стефановић је, заједно са својим колегама из посланичке групе, гласао у складу са договором и традицијом у НС. Увек сам спремна да сарађујем у интересу грађанки и грађана Републике Србије, али и незаинтересована да уложим труд у личне интересе било ког појединца. Верујем да смо сви свесни одговорности које носи функција која нам је поверена и да ћемо се у складу са тим и понашати.
Опозиција се вратила у Скупштину после бојкота. Да ли ћемо на седницама гледати бурне расправе, размењивање увреда и искључивање микрофона или верујете да ће атмосфера другачије изгледати?

Искрено се надам да ћемо у пленуму размењивати идеје и водити аргументовану расправу. Ипак, не могу да тврдим да су ваше претпоставке без основа. Има немилих сцена у парламентима широм света.
Можете ли да претпоставите ко ће из редова опозиције бити најбучнији?

Заиста не. Некако ми се чини да ће у зависности од дневног реда и то да се мења.


Шта миспите о потезу најстаријег посланика Владете Јанковића, који је искористио своју позицију на конститутивној седници да искритикује власт?

Улога професора Јанковића тог дана била је далеко изнад политикантских фраза. Под околностима да је цео мандат пред нама, могао је професор своју потребу и нагон да критикује власт да задовољи неки други пут. Било би баш „професорски“ да је победио себе.


Очекује се да СПС буде део нове владе, али се не зна у ком формату. Чиме би ваша странка била задовољна?

Ми нисмо странка, ми смо државотворна партија са традицијом дугом 32 године. То нас обавезује да не размишљамо о форми већ о суштини. Председници Вучић и Дачић су одговорни људи и озбиљни лидери, суштински можда различити, али врло свесни политичке ситуације и код нас и у свету. Њихов договор резултираће владом која је спремна да заштити Србију и њене интересе, пре свега мудром и одговорном политиком.


Родом сте са Метохије. Како гледате на атмосферу коју диктирају неодговорни потези Приштине?

Потези Аљбина Куртија нису за политичку анализу, више захтевају психијатријску опсервацију. Тежња да етнички очисти Косово и Метохију све више долази до изражаја. Куртијева шизофренија озбиљно угрожава мир на целом Западном Балкану. Било би добро да званичници из Европе обуздају нацистички настројеног Аљбина Куртија и руководство тзв. Косова.

Верујете ли да у неком тренутку може да се постигне компромисно решење?

Верујем у решеност Србије да проблем јужне покрајине реши мирним путем, али не верујем у компромис са Куртијем и њему сличнима. Жртве смо двоструких аршина и неправде већ дуго. Томе мора доћи крај.


Извор Објектив