Најновије

Бранко Ружић у Тршићу обишао ученике из дијаспоре Вести

Министар просвете Бранко Ружић обишао је данас у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу ученике из дијаспоре који похађају летњу школу српског језика и културе „Лето у завичају“.

Ружић је подсетио да је Министарство први пут ове године организовало такву летњу школу за ученике из дијаспоре, истичући да је важно за њих да што боље упознају свој језик, културу и традицију.

Он је навео да је кроз летњу школу овог лета прошло 190 ученика и 17 наставника из допунских школа у Италији, Француској, Немачкој, Швајцарској, Великој Британији, Словенији и Грчкој, саопштило је Министарство.

„Верујем да сте уживали у боравку у Тршићу и Научно-образовном културном центру и да сте имали прилику да се дружите и много тога лепог и корисног научите“, рекао је Ружић, који је присуствовао завршној приредби ученика.

Кроз програм који је за њих припремило Министарство просвете, у сарадњи са редовним професором Филозофског факултета у Нишу Марином Јањић, ученици су, каже Ружић, на забаван и креативан начин продубљивали своја знања из српског језика, српске културе и традиције.

Ружић је најавио да је у плану да се такве радионице уврсте у редовни календар програмских активности тог центра, како би што већи број наших ученика из дијаспоре имао могућност да посетом Тршићу унапреди познавање српског језика и културе.

Он је подсетио да је и у Стратегији развоја образовања и васпитања до 2030. године као посебан циљ постављен унапређен однос према српском језику и књижевности, као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.

Извор: Танјуг