Најновије

Звонимир Стевић: Када ће међунардна заједница да престане са двоструким аршинима и стандардима? Посланичка група

ЗВОНИМИР СТЕВИЋ, народни посланик Посланичке групе ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС) говорио је о Извештају о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. године.


Западним демократијама уста су пуна прича о људским правима, њиховој заштити као тековини модерне цивилизације. Уз позивање на међународне конвенције потпуно мирно и немо гледају како се више од две деценије крше сва људска права косметских Срба и оних који су протерани са својих огњишта и оних који су остали на својим огњиштима, али живе у потпуном страху за сопствене животе и будућност своје деце. Живот на Косову и Метохији је за све Србе изузетно тежак и сложен.

              Поштовани председниче Републике, поштовани председниче Народне скупштине, даме и господо народни посланици, комшије и суграђани, браћо Срби са Косова и Метохије, након дводневне расправе, морам овде да кажем да сам разочаран.

                Након, императивних објава, захтева да се што пре у Србији одржи Скупштина да се решава питање Косова и Метохије, очекивао сам, заиста, и ја и моји сународници да ћемо да се издигнемо изнад свега, изнад страначких, личних интереса, да постигнемо јединство и да покажемо колико смо јаки и колико смо снажни. Само тако можемо да остварујемо интересе и Србије и Срба на простору Косова и Метохије.

                Нажалост, и поред дуплог времена ништа се добро није чуло. Нисам чуо ниједну алтернативу.

                Питам све овде сада – које и какве поруке ми шаљемо, пре свега Србима на Косову и Метохији, онима који су овде и онима који живе на простору Косова и Метохије? Послали смо им поруку – браћо Срби са Косова и Метохије добрим делом нека вам је Бог у помоћи. Коју поруку смо послали након дводневне расправе? Не разумем.

                Оно што ме забрињава, да не споменем албанску страну која је искључиви кривац за све ово, да не споменемо Европску заједницу, Европску унију и Квинту и те међународне моћнике који здушно потпомажу то што се дешава на КиМ, да им кажемо када ће да престану са двоструким аршинима, са двоструким стандардима и када ће да престану да нас гледају у очи и да нас лажу.

                Не почиње решавање питања КиМ данас, што су многи мислили. Разумем, ово је прва седница новог Сазива, па су неки једва чекали да се докажу. Био бих презадовољан и срећан, и Србија, поготово српски народ када би ми могли данас, у наредних десет дана и месец дана да решимо питање КиМ.

                Оно што је такође забрињавајуће, то је – да ли ми можемо сами да решимо питање КиМ? Можемо да седимо данас, наредних десет, наредних 15 дана, при томе, заборављамо чињеницу и ситуацију да на КиМ постоји друга страна, то је албанска страна. Тамо живи и други народ, као што су моје колеге са леве стране рекли и Бошњаци, и Ашкалије и Роми, итд.

                Да ли је тешко? Изузетно тешко и сложено за моју генерацију од 1981. године, сваког дана у Приштини црни уторак, црни петак, крваво пролеће, крвава јесен.

                Да ли је сложено? Јесте. Да ли је једноставно? Није. Да ли смо ми као Срби правили грешке? Јесмо. Ево је код мене одлука, Национални комитет ослобођења Југославије. Том одлуком власти нове Демократске Федеративне Југославије свим колонистима привремено забранили повратак на КиМ, 1945. године, на та места где су били колонисти доведени су Албанци из Албаније.

                Да ли треба да заборавимо чињеницу да је било исељавања са КиМ, 1968. године је велики број Срба напустио простор КиМ. На челу Министарства унутрашњих послова КиМ је био Србин.

                Питам све нас, 1974. године овде, када смо из парламентарног система прешли у делегатски систем, 250 делегата Скупштине Србије је донело нови Устав који је Косову и Метохији и Војводини дало прерогативе државности. После смо покушали то да исправимо, али смо скупо платили.

                Овде два дана слушам жестоке нападе на Српску листу. Ја желим да вам кажем зашто смета Српска листа и зашто је Српска листа трн у оку многима. Зато што је стожер окупљања српског народа на простору Косова и Метохије, зато што је то јединство и зато што смо онемогућили албанској страни и ЕУ да манипулише са српским народом на Косову и Метохији, јер њима не треба 10, њима треба један, два или троје да пред међународну јавност покажу како, ево, и Срби гласају и Срби се залажу за оно што чини косовска страна.

                Говорити јуче и данас у парламенту о Косову и Метохији као важном државном питању после свеобухватног обраћања председника Републике Александра Вучића, са једне стране, је нешто олакшавајућа околност, али истовремено и обавеза свих нас да са највећом мером одговорности сагледамо све аспекте запетљаног косовског чвора.

                Суштина ових односа је једновековна жеља Албанаца да насилно на територији Србије оснују своју другу државу у протеклим деценијама, иако су у неким, о томе нисмо говорили, западним демократијама уста пуна прича о људским правима, појединих групација, њиховој заштити као тековини модерне цивилизације. Уз позивање на међународне конвенције они потпуно мирно и немо гледају како се више од две деценије крше сва људска права косметских Срба и оних који су протерани са својих огњишта и оних који су остали на својим огњиштима, али живе у потпуном страху за сопствене животе и будућности своје деце.

                Морам при томе истаћи да због притиска косовских привремених институција, Сре у свим косовским срединама једнако мучи неизвесност, дубока узнемиреност, брига за сопствену судбину итд, итд.

                Потпуно је непримерено да се поједини опозициони лидери бусају у груди и позивају на свој патриотизам, као и да је Косово и Метохија национално питање. Ако је тако, хајмо то да испоштујемо, хајмо да то уважимо, већ им служи за добијање политичких поена, притом показујући потпуну небригу за судбину српског народа на простору Косова и Метохије.

                Народ на Косову и Метохији је стрпљив, издржљив, а знамо добро да су све власти полагале испит на питању Косова и Метохије, па и представници дела садашње опозиције за које Резолуција 1244 квалификована као издаја, а говорили су да ће након рушења режима Слободана Милошевића, питање Косова и Метохије бити демократско и бити решено.

                Мислим да је неопходно да имамо још три, четири сата и још колико расправе да се узмемо у памет, да се уразумимо и да гласамо за Извештај, јер негласањем за Извештај ми штетимо интересима и Србије и Србима на простору Косова и Метохије и дајемо простор албанској страни и међународној заједници да наставе да раде.

                Сасвим на крају, господине председниче, зашто Ви оволико сметате српском народу, да не кажем опозицији, нећу појединачно? Зато што сте армирани бетон, ветар у леђа за опстанак српског народа на простору Косова и Метохије, зато што сте Ви као председник државе једини познавалац ситуације на Косову и Метохији и зато што свакодневно Ви и Ваши сарадници из Канцеларије воде бригу за Србе на простору Косова и Метохије и покушавају да решавају проблеме онолико колико могу, јер Ви познајте сваки засеок, свако село. Ви сте обилазили Косово и Метохију када је било најтеже. Ви сте једини председник и први, да погледамо стенограме, који сте јавно за скупштинском говорницом рекли да Србија и Ви док сте председник неће признати Косово и Метохију и то је, такође, још један знак и хвала Вам на томе, да наставимо нашу борбу која неће бити нимало лака, да обезбедимо боље услове.

                Нисам говорио због недостатка времена о економском улагању. Никада више у области инфраструктуре на простору Косова и Метохије није уложено .

                И сасвим на крају један захтев, једна молба. Можда није примерена овога пута. Наиме, ми смо 2008, 2012. године имали људе који су радили у привреди, који својом вољом нису напустили своја радна места, који су примали тај тзв. минималац. Да учините све да помогнемо тим људима. То више није минималац, то је социјала. Они који су у расељењу примају 8.000, а они који су доле примају 11.000. Да се испита могућност, да се провере спискови, да се уради контрола спискова, јер је прошло дуго времена. Неких више нема међу нама, неки су добили радна места, а то се да лако утврдити.

                Посланичка група Социјалистичке партије подржава Извештај преговарачког процеса и Канцеларије. Хвала вам. Живели!

Извор Парламент

Категорије: Посланичка група