Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији Хит Твит: Нисам за идеју да се у Скупштини формира посебна комисија по питању КиМ Вести

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић гостовао је вечерас у емисији „Хит Твит“ на ТВ Пинк и том приликом изјавио да је опозиција током недавне дводневне расправе у парламенту поводом Извештаја о КиМ, покушала да „убере који политички поен“ и да је седницу искористила за расправу која, како каже, нема везе са актуелним питањем Косова, већ за напад на председника Србије Александра Вучића.

Дачић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да је то неодговорни однос опозиције, као и да у Извештају који је скупштина два дана касније усвојила нема ништа спорно.

„То је потпуно минимизирање ситуације у којој се ми као земља налазимо, и људи који су највише томе изложени, пре свега Александар Вучић“, рекао је Дачић и нагласио да је велики притисак на Србију и да „ништа не вреди да водимо расправе које нас неће довести до одрживих решења“.

Дачић је рекао да је његова странка увек гласала за сваку резолуцију, односно за све што је власт предлагала по питању КиМ, без обзира да ли је СПС била на власти или део опозиције.

„Жао ми је што влада још није формирана, имао сам 20-ак минута као шеф посланичке групе да испричам шта све мислим о свему томе, али успели смо да питање статуса вратимо на преговарачки сто и ни у једном тренутку нисмо урадили нешто што није у интересу Србије“, поручио је Дачић.

Председник СПС је поручио и да је највећа ствар водити реалну и оствариву државну политику и додао да није за идеју да се у Скупштини формира посебна комисија по питању КиМ, која би међу учесницима имала представнике САНУ, цркве, а каже, још мање, невладин сектор.

„Јесам за то да парламент има значајну улогу, али ми се дигла коса на глави када сам чуо невладин сектор. То је повратак уназад“, рекао је Дачић.

Лидер СПС каже да не види зашто су појединци у Србији били против Европрајда када током одржавања Параде поноса у Бограду у претходних 10 година није било сукоба.

Дачић је оценио да су многи политичари искористили на одржавање Европрајда у Београду као на тему која може да им донесе политичку корист.

„Не видим зашто је неко против одржавања Параде поноса. Био сам министар унутрашњих послова када је била дозвољена и када није била дозвољена. Када је дозвољена били су огромни сукоби, али 10 година није било сукоба“, рекао је Дачић.

Он је навео да право на окупљање постоји јер су о томе донети закони, али је указао на то да декаденција у виду скрнављења верских обележја не може толерисати.

Сматра да је учесник Европрајда који је носио венац са трњем на глави алудирајући на Исуса, чиме је омаловажавао верска обележја, требало да буде ухапшен, као што је ухапшен и мушкарац који је ударио полицајца.

Извор: Танјуг