Најновије

Никола Никодијевић : Нацизам никада није довољно мртав Београд

Председник скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници јеврејске заједнице и СУБНОР-а положили су данас венце на месту Троструки сурдук на Лединама, поводом обележавања Дана сећања на жртве фашистичког терора који организује јеврејска општина.

Председник Јеврејске општине Београд Арон Фукс је казао да је на том месту 17. септембра 1941. године из Бањичког логора доведено 240 људи који су ту стрељани, и нагласио да је ово једино место за које постоје прецизни подаци о жртвама.

„Овде су доведени Јевреји и комунисти из Бањичког логора, и према списку из тог логора имамо и имена стрељаних људи. Комисија за утврђивање жртава Другог светског рата је утврдила да је овде сахрањено 240 тела“, рекао је Фукс и додао да је према подацима најмлађа жртва имала само 12 година.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је истакао да је обавеза сваког одговорног друштва сећање на све жртве рата.

„Наша цивилизацијска обавеза и обавеза одговорног друштва је да се сећамо свих жртава из Другог светског рата, али и да учимо нове генерације о свим ужасима нацистичких немачких окупаторских власти и оних који су били сарадници окупатора за време од 1941. до 1944. године, колико је Београд био под окупацијом“, рекао је Никодијевић.

Он је додао да ће град Београд заједно са Јеврејском општином обележити свако место страдања Рома, Срба, Јевреја и комуниста на територији града.

„Нацизам никада није довољно мртав и против њега се можемо борити само сталним понављањем и сталном едукацијом будућих геренација. Ми ћемо као град Београд заједно са јеврејском општином обележити свако место страдања. Мислим да је сада прави тенутак да исправимо историјску неправду, да коначно Старо сајмиште добије онакав изглед и значај у нашем друштву какав заслужује, као место заиста страшног страдања“, рекао је Никодијевић.

Председник СУБНОР-а Београд Боро Ерцеговац је казао да је Београд био једина престоница у Европи која је имала четири логора на самој територији града, као и да жртве заслужују велико поштовање.

„Јеврејски народ је био посебан трн за Хитлера, и претрпели су велика страдања. Жртве јеврејског народа заслужују велико поштовање и ми ћемо га давати у свакој прилици. Сада када смо покренули дубљу сарадњу са Јеврејском општином Београд, верујем да ће заиста ситуација што се тиче споменика и обележевања бити другачија него што је била до сада“, рекао је Ерцеговац.

Присутнима је о историји злочина на стратишту Троструки сурдук – Ледине говорио историчар Милован Писари, а имена жртава страдања на том месту су читали припадници јеврејске заједнице након помена који је одржао Рабин Исак Асиел.

Извор Танјуг

Категорије: Београд