Најновије

Одржана седница ГО Социјалистичке партије Србије Вести

У седишту Социјалистичке партије Србије одржана је седница Главног одбора СПС којом је председавао Ивица Дачић, председник СПС.

 На седници је усвојен читав низ одлука у вези рада Социјалистичке партије Србије у наредном периоду и разматрана актуелна политичка ситуација у Србији као и учешће Социјалистичке партије Србије у формирању парламентарне већине у Народној скупштини Републике Србије и органима власти Републике Србије.

Ивица Дачић истакао је да су идеје СПС-а као што су социјална правда, заштита угрожених и солидарност потребне Србији и да су због тога спремни да преузму још већу одговорност за доношење одлука.

Главни одбор СПС  усвојио је одлуку о учешћу Социјалистике партије Србије у формирању парламентарне већине у Народној скупштини Републике Србије и органима власти Републике Србије са Српском напредном странком. Истовремено, овлашћени су председник СПС Ивица Дачић и председништво СПС да утврде кандидате СПС за носиоце високих државних функција.

Активности у Социјалистичкој партији Србије до краја године обележиће одржавање 11. Конгреса и избори у њеним територијалним организацијама.

Главни одбор СПС је заказао 11. Конгрес Социјалистичке партије Србије за 17. децембар 2022. године у Београду. Формиран је и Организациони одбор конгреса који ће се наредних месеци интензивно бавити конкретним питањима у вези припреме конгреса.

Изборне активности у територијалним организацијама СПС ће се одвијати упоредо са припремама 11. Конгреса и њихов завршетак се очекује уочи заседања 11. Конгреса Социјалистичке партије Србије.

Дачић је на седници рекао да ће циљ конгреса бити наставак реформи и даљег развоја партије, односно припреме за следеће политичке задатке, што је, како је навео, пре свега одржавање локалних и покрајинских избора 2024. године.

На истој седници ГО СПС је кооптирао у свој састав Мр сци. мед. Татјану Јовановић, Наташу Богуновић, Золтана Данија, ДР Љубинка Ракоњца, Сању Ћаловић  Виолету Филип.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас на конференцији за медије пред почетак седнице ГО СПС да ће та странка и формално донети одлуку о учешћу у новој Влади Србије, истакао је да с председником Србије и Српске напредне странке Александром Вучићем није разговарао о персоналним решењима и ресорима намењеним СПС.
Дачић је рекао да није разговарао ни о својој позицији, осим онога што је Вучић рекао на конференцији за новинаре да ће бити заменик премијера и шеф Бироа за координацију служби безбедности.

„Не могу да говорим о стварима које не зависе од мене“, рекао је Дачић и подсетио да су социјалисти и без договора о учешћу у Влади Србије гласали за избор председника Скупштине Србије и избор локалне власти у Београду.

„То је питање за највећу политичку странку“, додао је он и најавио да ће се разговори о Влади Србије наставити по повратку председника из Њујорка, са заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

„Могу само да кажем да разумем потребе државе и на располагању сам јој“, рекао је Дачић који је био министар спољних послова и председник Скупштине Србије, јер му је то у ранијим изборним циклусима понудио Вучић.

Дачић је додао и да са мандатарком за формирање Владе Србије Аном Брнабић нису имали разговоре о ресорима које би СПС могао да добије.

Упитан да ли ће неки нови људи из СПС добити ресоре у будућој влади или ће то бити већ позната лица, Дачић се нашалио и рекао: „Не могу пред њима да говорим“.

Дачић је најавио и да ће на седници Главног одобра СПС бити донета и одлука о одржавању Конгреса странке, а оквирни датум је 17. децембар.

Извор Танјуг