Најновије

Ђорђе Милићевић: Србија је увек била и биће заговорник поштовања граница сваке државе Вести

„СПС на челу са председником Ивицом Дачићем пружа пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у његовим настојањима да читавом свету укаже на неправду коју је Србија доживела од стране свих оних који подржавају сецесију Косова, занемарујући међународно право, које очигледно не важи само у случају када се ради о Србији и њеном територијалном интегритету и суверенитетуЋ, саопштио је данас потпредседник ГО СПС Ђорђе Милићевић.

Према његовим речима, Србија је увек била и биће заговорник поштовања граница сваке државе, али исто тако тражи од међународне заједнице да поштује њене, јер када је у питању међународно право не могу да постоје двоструки аршини, да све оно што важи за све друге, не важи за Србију.

Милићевић је упитао у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен.

„Спољнополитичка максима наше државе је неповредивост граница, учвршћивање мира и сигурности на Балкану, али и успостављање глобалне сарадње и солидарности, јер без међусобног разумевања и подршке нема напретка“, истакао је он.

Читав свет се, како је навео Милићевић, суочава са огромним изазовима и нарушена је глобална сигурност. „Као што је и сам председник кроз своје обраћање чланицама УН указао да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу и ово је тренутак када треба да се сви подсетимо Повеље Уједињених нација која јасно позива на уједињење снага ради одржања међународног мира и безбедности, а тога нема без поштовања уговора и других извора међународног права“, саопштено је из СПС уз апел на све државе да спорове решавају мирним путем уз ослонац на међународно право.

„Србија тражи једино поштовање права и обавеза из споразума, којих се и сама придржава и испуњава обавезе које су пред њом, води се принципима једнакости, превазилажењу разлика и никада не заборавља да су Уједињене нације основане као организација која има за циљ одржавање мира и сигурности, развијање пријатељских односа међу народима и остваривање међународне сарадње“, навео је Милићевић.

У његовој изјави наводи се и да Србија свој пут гради на овим принципима, као поуздан партнер и међувладиних организација, али и као фактор стабилности и мира на Западном Балкану.

„Јер за нас време ратова је прошло, дошло је време просперитета“, закључио је Милићевић.

Извор Танјуг