Најновије

Интервју Дејана Раденковића за Новости: СПС је партија са најозбиљнијим кадровским потенцијалом Вести

Чини ми се да је, као и у свакој досадашњој косовској кризи, и „францусконемачки“ предлог за решење КиМ део пропагандног притиска на Београд, а можда и на Приштину. У гомили нон пејпера, који прате све косовске кризе, вешто се траже канали како да се добије још који елемент „независности“ за Косово, а тајновитошћу, различитим тумачењима предлога, тестира расположење јавности.
Овако Дејан Раденковић, посланик СПС, члан Председништва ове партије и члан Одбора директора НИС, у интервјуу за „Новости“, коментарише предлоге да тзв. Косово добије столицу у УН и да се поново преговара о формирању ЗСО, што је већ дефинисано Бриселским споразумом. Он указује да је од разних идеја много важније стање на терену:

-Аљбин Курти је довео до садашње кризе. Представници Срба са севера су напустили институције и Бриселски споразум је „ресетован“, односно више не постоји. Сада Курти повлачи потезе како би показивао снагу својим бирачима, а не стабилизовао стање. Његова полиција брутално застрашује, зауставља и малтретира грађане на северу. У још тежем положају су Срби јужно од Ибра. Све то је „опасно играње ватром“. Београд, сигуран сам , неће попустити јер су у питању државни и национални интереси и неће подлећи притисцима.

Како са политичке и економске стране, гледате на евентуално увођење санкција Београда Москви?

-Србија је мала земља, укљештена између интереса великих сила. Увођење санкција Русији би знатно погоршало нашу међународну позицију у УН и донело нам највеће штете и по питању економије и борбе за КиМ.

Да ли је НИС спреман да од 5. децембра, када ступа на снагу забрана увоза руске сирове нафте преко ЈАНАФА, набавља овај енергент из других извора?

-НИС је спреман да очува стабилност на тржишту и да и после 5. децембра обезбеди довољно нафте. Снабдевање је редовно, увози се три четвртине сирове нафте, највише из Ирака, остатак је домаћег порекла. Прошле године је 20 одсто увоза било из Русије. Предност је што Рафинерија Панчево, једна од најмодернијих у овом делу Европе, може да прерађује различите типове нафте. Због кризе на тржишту, осигурали смо одређене залихе.
Какве су прогнозе у вези са ценама горива?

– НИС нема утицаја на цене сирове нафте на светским берзама, нити на курс долара, а то су фактори који формирају цене горива. У Србији су ове године регулисане уредбама о ограничењу висине цена деривата. НИС може да утиче на цене само повећањем ефикасности пословања и то већ чини.
Конгрес СПС најављен је за децембар, треба ли подмладити странку? Помињете се као кандидат за потпредседника.

-СПС је партија са најозбиљнијим кадровским потенцијалом. Конгрес је прилика да се оживи политика левице, али и ојача инфраструктура СПС. Европа је у хаосу, буде се екстремисти, страхује се од светског рата… То су искушења на која може да одговори само левица. Због тога Србији треба јака социјалистичка партија. Време је да се СПС подмлади, да се превазиђе стање у којем су интереси појединаца важнији од партије и да се врате достојанство и основне вредности социјалиста. Председник Ивица Дачић зна како СПС „дише“. Он одлучује о кадровима и зна на кога може да рачуна.

Извор Новости