Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Прва: Нулта толеранција за прикривање насиља Вести

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да нема толеранције за насиље нити прикривање насиља у школама, било да су жртве ученици или наставници, додајући да ће сви који су одговорни бити санкционисани.

Ружић је на ТВ Прва казао да ће у уторак заседати радна група како би се пронашао начин да се, како наводи, „утегне систем“ који је иначе постављен квалитетно.

„Али, очигледно је да у појединим срединама постоји инертност и страх да се пријави насиље“, казао је Ружић и апеловао на све – децу, родитеље, директоре, наставнике, да пријаве сваки случај.

Када је реч о систему, Ружић каже да постоје тимови за превенцију насиља у које су укључени психолози, педагози, центри за социјални рад, МУП…

„Нервирам се и ја и ја сам родитељ, али морам да говорим чињенично. У Србији има 1.800 школа, 750.000 деце иде у те школе, а ако говоримо о статистици, 2019. пријављено је 819 случајева насиља, 2020, када смо имали онлајн наставу, 410, 2021. године 711, а ове године до сада 285“, испричао је Ружић.

Наводећи да би неко када би то гледао можда рекао и да и није важно, Ружић је истакао да то није тако, већ да је сваки појединачан случај важан и још једном апеловао на професоре, наставнике, директоре школа, ученике, родитеље да пријаве сваки случај.

Каже да је насиље комплексан друштвени феномен и да школе нису издвојена острва те да је цело друштво одговорно за оно што се дешава.

Када је реч о случају вршњачког насиља у Суботици, где је ученик осмог разреда оперисан након претрпљеног насиља, Ружић каже да је најважније да дете у тим околностима буде добро и додаје да је очигледно да у том конкретном случају систем који је дефинисан, није функционисао.

„Очигледно је да има заташкавања“, каже Ружић и додаје да родитељи уколико се жале наставницима, разредним старешинама и не добију никакав одговор и не реше ситуацију, морају да се обрате вишим инстанцама, Министарству.

Како наводи, градски инспектор је одмах изашао да изврши надзор и сви актери су активирани у том случају.

„Наравно да се све проверава, добили смо званичне податке. Биће испитани и учитељица и разредни старешина од петог до осмог разреда јер немамо званичне податке о пријавама од првог разреда како отац каже да се дешавало. У случајевима насиља, важно је да поведемо рачуна шта закон предвиђа, дисциплински поступак ће бити спроведен, виновници ће бити санкционисани“, навео је министар.

На питање да ли је могуће избацивање из основне школе, Ружић каже да не може јер је основна школа обавезна, али да постоје санкције које предвиђају друштвено – корисни рад.

Међутим, примећује да санкције нису кључ решења проблема.

„Више сам за то да се бавимо превенцијом и едукацијом. Важно је да сви искрено приступимо решавању ових проблема“, каже.

Указујући и на насиље над наставницом у Трстенику, Ружић каже да би Трстеник и Суботица морали да буду прекретница, да се врати ауторитет наставнику.

Одговорност ће бити утврђена у сваком конкретном случају, истиче Ружић и додаје да није потребна јавност да би систем функционисао.

„Верујем у наставнике. Школа је образовно – васпитна установа, зовемо је друга кућа, али апелујем на родитеље да поразмисле и о првој кући“, навео је.

Коментаришући најављени штрајк синдиката за 30. новембар због случаја у Трстенику, Ружић каже да су и представници синдиката део радне групе, а да је легитимно да изнесу своје бојазни.

На питање да ли ће моћи просветним радницима да се изађе у сусрет када је реч о захтеву за повећање плата од 20, 25 одсто, министар каже да је влада још у августу донела одлуку о повећању од 12,5 одсто од јануара 2023. године.

„Они сматрају да то није довољно, морамо да поведемо рачуна да ли и колико је могуће повећавати плате за све јавне службе, нисам сигуран да је реално да тај њихов захтев буде прихваћен“, казао је Ружић.

Министар каже и да су инвестиције у просвету огромне и у том смислу наводи да се ради да би се амбијент у студентским домовима поправио.

Наводи да ће се радити још једна кула у Студентском граду на Новом Београду, затим домови у Нишу, Новом Саду, а биће и реконструкције кула домова на Карабурми.

Раде се и нова обданишта, већ је усељено три, а до краја године ће бити још пет, каже Ружић и додаје да ће следеће године бити још пет или шест обданишта.

Извор Танјуг